Tullen saknar i dag befogenhet att stoppa stöldligorna ens om de tas på bar gärning. Det är en helt orimlig ordning. 
Tullen saknar i dag befogenhet att stoppa stöldligorna ens om de tas på bar gärning. Det är en helt orimlig ordning. 

Boström: Stöldligorna måste stoppas vid gränsen

Specialiserade, internationella stöldligor är ett växande problem. Men Tullverket saknar idag befogenhet att stoppa dem.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

De internationella stöldligorna börjar bli en plåga för landet. Bara i helgen stals ett 40-tal skotrar från ett företag i Mora i Dalarna, till ett av polisen uppskattat värde av 6 miljoner kronor. Veckan före var det 14 fyrhjulingar i Vännäs i Västerbotten, samt maskinstölder i Trelleborg, Uppsala och Jönköping.

Givetvis är inte Västsverige fredat. Ligorna härjar överallt och riktar in sig mot såväl företag som privatpersoner. Mest sårbara är företagare och boende på landsbygden.

Det här är välplanerad brottlighet. Man vet var och när man ska slå till. Att frakta iväg 40 skotrar kräver omfattande logistik. Polisen tror att tjuvarna i Mora redan lämnat landet.

ANNONS

Polisens nationella operativa avdelning höjde redan för två veckor sedan en varning att nya stöldligor rest in i landet. Höstmörkret är idealiskt för tjuvar. Just de här ligorna ska vara baserade i Litauen. Ett EU-land som tyvärr har stora problem med organiserad brottslighet.

Ligorna är professionella. Vissa specialiserar sig på att stjäla bildelar, några stjäl skotrar och fyrhjulingar, en annan grupp maskiner och verktyg, en tredje sysslar med villainbrott.

Enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst har stölderna av traktorer, entreprenadmaskiner och redskap ökat under framförallt det tredje kvartalet i år, en trend som nu ser ut att fortsätta. Mycket av godset försvinner ut ur landet. Det gäller även bilstölder där andelen stulna bilar som försvann förra året slog rekord.

Enligt polisens underrättelseverksamhet anländer mellan 50 och 60 identifierade personer som ingår i internationella stöldligor – varje vecka – till Sverige. Då ingår även ligor som specialiserat sig på brott mot äldre och funktionshindrade. I dessa fall opererar inte ligorna inte bara från Litauen och Polen utan även från Rumänien.

Svenska myndigheter står i allt för hög grad handfallna. Stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder kronor förs varje år ut ur landet. Men tullverket får idag inte ens beslagta stöldgodset eller gripa personer vid gränsen, inte ens när tjuvarna står framför näsan på tullarna.

ANNONS

Trots upprepade påstötningar har den sittande regeringen inte vidtagit några åtgärder för att ändra på den saken. I Göteborg har tullpersonal stått och sett på när skåpbilar med stulna båtmotorer rullat på Danmarksfärjan utan att kunna hindra det, rapporterade SVT i början av året (9/1).

Enligt tullverkets experter kan lagen ändras utan att bryta mot några EU-fördrag. Det borde en ny regering genast ta tag i. Utöver det bör uppenbart missbruk av asylsystemet i syfte att begå brott, genom ansökningar från säkra länder, stoppas.

Andra möjliga åtgärder är höjda minimistraff för inbrott, slopad mängdrabatt och utvisning redan vid sex månaders fängelse – något bland andra Moderaterna driver.

Sverige kan hur som helst inte få fortsätta vara ett guldgrävarland för brottsligor. Offren: ensamma företagare, utsatta äldre, villaägare, har rätt till skydd. Som alltid är det vanliga människor som drabbas hårdast när lag och ordning inte upprätthålls.

ANNONS