Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Boscanin: Våra äldre förtjänar bästa möjliga omsorg

Det är tydligt att det är driftsform, inte kvalitet, som är regeringens främsta prioritering.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Många orkar mindre än tidigare när de blir seniorer. Vissa klarar sig bra med enklare stöd som handling, matlagning och städning; andra kan behöva hjälp med att skära upp maten, äta, duscha och gå på toaletten. Ju större behoven är, desto mer utlämnad blir man åt andra. Staten och offentligheten har således ett stort ansvar att tillgodose att våra äldre får en god omsorg; där respekt för de äldre bör stå i centrum. Så är inte alltid fallet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I augusti 2016 flyttade en äldre man in på Höjdens äldreboende i Skellefteå. Han hade haft cancer, var hjärtopererad och dement. Döttrarna hoppades att deras far skulle få en fin sista tid i livet, men tolv dagar senare dog han av svält. Familjen har nu anmält händelsen på nytt till Inspektionen för vård och omsorg, i hopp om att avdelningen ska stängas (SVT 25/1). 

Ovan nämnda äldreboende är kommunalt. Men på nationell nivå har inga röster hörts som efterlyser att boendet stängs ned, eller att kommunen fråntas möjligheten att driva äldreboenden. Hur hade det låtit om äldreboendet hade drivits i privat regi?

Det hade varit orimligt att vilja stänga alla kommunala äldreboenden, utifrån den tragiska händelsen i Skellefteå. Att lägga förslag som innebär att merparten av alla privata äldreboenden skulle få avvecklas, i syfte att komma åt några enstaka dåliga, är dock precis vad regeringen har gjort tillsammans med Vänsterpartiet. Det är tydligt att det är driftsform, inte kvalitet, som är deras främsta prioritering. Detta trots att brukarna, enligt Socialstyrelsen, i regel är mer nöjda med den omsorg som drivs i privat regi.

Våra äldre förtjänar att få bästa möjliga omsorg. Det uppnås inte genom vad som i praktiken är ett näringsförbud med minskad valfrihet som följd, utan genom hårda grundkrav och uppföljning – oavsett driftsform.