Boscanin: Utred vinsttakets konsekvenser

En tydlig bild över de faktiska konsekvenserna är förutsättningen för en saklig debatt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Snart lägger regeringen fram en proposition till riksdagen med det uttalade syftet att begränsa vinster i välfärden – ett förslag som har konstruerats på ett sådant vis att det i praktiken innebär ett förbud för företag som utför välfärdstjänster att ta ut vinst.

Förslaget får kritik från Lagrådet som menar att det kan strida mot den kommunala självstyrelsen samt näringsfriheten. Vidare pekar myndigheten på att förslaget inte har beretts ordentligt och lyfter bristen på konsekvensanalys.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, en av de främsta förespråkarna av ett vinsttak, har anklagat Lagrådet för att vara "politiskt polemiska”. Myndighetens ledamöter består av nuvarande och tidigare justitieråd, det vill säga domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen. Det handlar med andra ord om mycket namnkunniga jurister.

ANNONS

Att Sjöstedt inte håller med om deras slutsatser innebär inte att Lagrådet blivit "politiskt polemiska". Verkligheten svider ibland. I stället för att komma med anklagelser vore det välkommen om Sjöstedt kunde bemöta invändningarna i sak. Varför har regeringens utredare inte gjort någon egen konsekvensanalys?

Revisionsbyrån PwC har – på uppdrag av Svenskt Näringsliv – gjort en analys som visar att runt 80 procent av företagen inom vård, skola och omsorg skulle ha en rörelsemarginal på max två procent, vilket skulle tvinga merparten av dem att behöva stänga ner. Det skulle sätta enorm press på kommuner och landsting som skulle behöva erbjuda alternativ till tusentals elever, patienter och brukare. Finns beredskap för ett sådant scenario?

Göteborgs stad ska göra en egen utredning av konsekvenserna på lokal nivå, efter att ett förslag från Alliansen röstades igenom i Kommunstyrelsen i november. Fler kommuner borde ta efter. Att förslaget med stor sannolikhet kommer att falla i riksdagen betyder inte att frågan kommer att dö. En tydlig bild över de faktiska konsekvenserna är förutsättningen för en saklig debatt. Att man är för en vinstbegränsning innebär inte att man kan blunda för vad som kommer att ske om den går igenom.

ANNONS
ANNONS