Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migrationsminister Heléne Fritzon.

Aleksandra Boscanin: Boscanin: Regeringen vägrar ta ansvar

När två av Sveriges migrationsdomstolar menar att gymnasielagen inte kan tillämpas i sin helhet, därför att den strider mot överordnade lagar, borde de som röstade igenom den inse att lagen inte är särskilt lyckad.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Gymnasielagen är inget annat än ett juridiskt haveri. När två av Sveriges migrationsdomstolar menar att den inte kan tillämpas i sin helhet, därför att den strider mot överordnade lagar, borde de som röstade igenom den inse att lagen inte är särskilt lyckad. Men hos regeringen tycks det inte finnas någon krisinsikt – man hävdar tvärtom fortfarande att man har tagit ansvar.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström menar att det var förutsägbart att det skulle bli på det här sättet. Detta har han helt rätt i. Flera tunga remissinstanser, inte minst Lagrådet, kritiserade lagen extremt hårt – men regeringen valde att ignorera kritiken. Att en illa utformad lag sedan visar sig vara svår att tillämpa är knappast förvånande.

När migrationsminister Heléne Fritzon ska bemöta kritiken säger hon: ”Jag tycker att den frågan man kan ställa till Moderaterna är: vilket ansvar tar de för den uppkomna situationen? De har inte lagt ett enda motförslag. Vi i regeringen har tagit ansvar och sett att man behöver komplettera med den här lagen”.

Det är häpnadsväckande att migrationsministern kastar bollen till Moderaterna. Det är hennes regering som har lagt fram ett bristfälligt förslag och som struntat i kritik från erfarna jurister. Därmed är det Fritzon tillsammans med resten av regeringen som bär ansvar för en situation som skapar ytterligare ovisshet för de människor man ville hjälpa. Inte ens de som förespråkat att ensamkommande utan asylskäl ska få stanna kan vara nöjda med resultatet. 

Fritzon menar att regeringen har tagit ansvar. Men att stifta undermåliga lagar är inte ansvarsfullt. Att ta ansvar handlar inte om att försöka vara snäll till vilket pris som helst; det handlar om att våga ta svåra beslut när situationen så kräver, även om det innebär att människor kommer att bli besvikna. Detta ansvar har inte regeringen tagit.

Inte heller stämmer Fritzons påstående om att Moderaterna inte har något motförslag. Moderaternas linje i frågan är att den som saknar rätt att vistas i Sverige ska utvisas. Man kan ha synpunkter på Migrationsverkets långa handläggningstider och ha förståelse för att det är svårt att behöva vänta länge på besked för att sedan få ett nej. Det motiverar emellertid inte en godtycklig särlagstiftning för en specifik grupp. 

Snarare bör man fundera på varför handläggningstiderna var så långa just då. Förklaringen ligger i det stora antalet människor som sökte asyl i Sverige. Till saken hör även att vi vid tidpunkten hade en mer generös migrationspolitik än många jämförbara länder. Den som vill ha ordning och reda – vilket regeringen säger att den vill – måste vara tydlig med att ett nej är ett nej. Annars riskerar vi att återigen få kaos i migrationspolitiken. Som migrationsminister i en regering som vill att mottagandet ska ske i ”ordnad form” måste man kunna se och erkänna detta.