Boscanin: Regelkrånglet slår mot laglydiga företagare

Svartarbete ska stävjas, men det måste ske utan att politiker och myndigheter skapar oproportionerligt mycket krångel för det stora antalet laglydiga företagare.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

För att bekämpa svartarbete måste företag verksamma inom restaurang-, frisör-, tvätteri- och byggbranschen använda sig av personalliggare sominnehållerinformation om de anställdas arbetspass. Syftet är att ge Skatteverket underlag för beskattningsbeslut.Vid en eventuell kontroll ska personalen kunna styrka sin identitet för att myndigheten ska kunna stämma av den mot uppgifterna i personalliggaren.

Snart kommer även företag som ägnar sig åt kropps- och skönhetsvård, fordonsservice och livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet att omfattas. Enligt Skatteverket förekommer omfattande svartarbete i just dessa branscher, vilketmed förändringenblirlättare att komma åt. Det är svårt att räkna på effekterna av att svart arbete blir vitt, men Skatteverket har gjort bedömningen att åtgärden skulle minska svartarbetet med minst 600 miljoner kronor.

ANNONS

Från och med 1 juli sker även andra förändringar i regelverket kring personalliggare, som inte är lika genomtänkta: Företagsledaren måste även fylla i den tid han eller hon själv är verksam, den tid som make, maka eller sambo är verksamma samt den tid som barn under 16 år är verksamma. En person räknas som ”verksam” när den utför uppgifter inom verksamheten, även om den inte får lön. Detta kommer skapa problem för småföretagare vars verksamhet utgår ifrån det egna hemmet, vilket inte är helt ovanligt.

Jeanette Bohman, som driver en gästgivaregård där hon bor i en ägarlägenhet, harbeskrivit problemen det kommer skapa för hennes verksamhet. Om hon sätter sig och jobbar i restaurangdelen, är hon då verksam eller gäst? Om det ringer mitt i natten och någon vill checka in på hotellet, måste hon först stämpla in för att sedan stämpla ut innan hon kan lägga sig och sova igen?

Sara Wennerström som driver stenugnsbageri och kafé i sitt hem i Slöinge i Hallandhar på sin blogg gett exempel påliknande situationer från sin vardag. Om hennes 12-åriga dotter kommer hem från skolan, tittar in i bageriet för att säga hej och på vägen in plockar med sig lite disk – då räknas hon som verksam. Om detta skulle ske i samband med en kontroll och dottern inte är inskriven i liggaren kan det resultera i en straffavgift.

ANNONS

Sara har kontaktat Skatteupplysningen och frågat hur olika typexempel ur vardagen ska hanteras framöver. På flera av frågorna har olika handläggarna gett olika svar.Till exempel när det handlar om huruvida ett arbetsrum i hemmet räknas som verksamhetslokal och om det då måste finnas en personalliggare där. Medan den ena handläggaren svarade att Sara måste skriva in sig i personalliggaren i personalens omklädningsrum i gårdshuset, alternativt ha en egen i arbetsrummet, svarade en annan handläggare att hon inte måste ha en personalliggare för arbete i hemmet.

Om inte ens Skatteverkets handläggare tydligt kan förklara hur regelverket fungerar, hur ska då företagare kunna rättasig efter det? Otydligheten skapar en stor stress för de företagare som riskerar att drabbas av höga avgifter om de – eller deras familjemedlemmar – skulle räknas som verksamma utan att vara inskrivna i personalliggaren. Svartarbete ska stävjas, men det måste ske utan att politiker och myndigheter skapar oproportionerligt mycket krångel för det stora antalet laglydiga företagare. Det kan avskräcka människor att våga starta företag, vilket vi alla förlorar på.

ANNONS