Boscanin: Myndigheter ska inte slösa i Almedalen

Vad får skattebetalarna ut av myndigheters och kommuners medverkan i Almedalen? Dialog med makthavare bör givetvis uppmuntras, men det finns ingenting som säger att man måste arrangera tjogtals med kostsamma seminarier i just Visby.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Almedalen brukar kallas för en demokratisk mötesplats. Det är dock inte en mötesplats för vem som helst utan främst för människor som arbetar nära politiken:folkvalda, politiska tjänstemän, konsulter, journalister, människor som arbetar förintresseorganisationeroch så vidare.Väljare utanför dessa yrkenärunderrepresenterade. Med anledning av detta kan man fundera över myndigheternas roll under veckan. I vilken utsträckning är det befogat att de åker dit, arrangerar seminarier och går på mingel – på skattebetalarnas bekostnad?

Skattebetalarnas förening har i en ny rapport räknat på kostnaderna för de offentliga aktörernas medverkan. I år anordnas över 500 evenemang av organisationstypen ”stat, kommun landsting”. 11 av dessa är Göteborgs stad med och arrangerar tillsammans med andra aktörer. Bland annat ska Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Ransgård (M) debattera möjligheter och utmaningar med att utveckla framtidens Göteborg. Frågan är varför de måste åka till Visby för att göra detta? Väljarna är ju kvar i Göteborg.

ANNONS

I rapporten går att läsa attgenomsnittskostnaden för ett evenemang – enligt aktörernas egna budgetar – är 99 800 kr per evenemang. Totalt handlar det om drygt 52 miljoner kronor. Men det slutar inte där. Det tillkommer även kostnad för förberedelse, vilket i rapporten uppskattas till drygt 22 miljoner kronor. Man har då räknat på en månads arbetstid för två heltidsanställda med en lön på 35 000 kronor, vilket är en försiktig uppskattning.

Vissa av aktörerna är tydliga med att kostnaden som redovisats inkluderar resor och logi medan andra är öppna med att den kostnad de angett inte inkluderar detta och inte heller lönekostnader för de medarbetare som åker till Visby.Skattebetalarnas föreninghar enligt en egen modell försökt uppskatta de totala kostnaderna och summan landar på ungefär 100 miljoner kronor. Här finns miljoner att spara.

Det finns emellertid positiva exempel på myndigheter som har insett att skattepengarna gör mer nytta någon annanstans. Gotlands Allehanda har frågat 28 myndigheter om deras medverkan och hälften av dem skickar färre medarbetare i år. En fjärdedel har också minskat sin budgetför medverkan under politikerveckan.

År 2016 var Försvarsmakten en av de myndigheter som gjorde av med mest pengar i Almedalen: nästan en miljon kronor. I årharbudgetenskurits ner till75 000 kronor. Detta eftersom man inte längre har med sig något eget fartyg och därför kan banta sin delegation från 80 till 14 personer. Även Försäkringskassan var för två år sedan bland de myndigheter som spenderade mest pengar, över 700 000 kronor. I år skickar man högst ett par personer för att medverka i andras paneldebatter likt det upplägg man hade förra året vilket då kostade ungefär 8000 kronor.

ANNONS

När det är skattebetalarna som står för notan bör man fundera på vad de får ut av myndigheternas medverkan. Dialog mellan myndigheter och makthavare bör givetvis uppmuntras, men det finns ingenting som säger att de måste arrangera tjogtals med kostsamma seminarier i just Visby. Flermyndigheterborde följa Försvarsmaktens och Försäkringskassans exempel.

ANNONS