Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Boscanin: Med social pelare sjunker EU

I stället för att hålla sig till sina kärnuppgifter vill EU utöka sin makt till fler områden som tangerar nationalstaternas befogenheter.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I en värld där olika länders ekonomier blivit mer sammanlänkade och kriminalitet mer gränsöverskridande finns ett ökat behov av samarbete mellan länder. Här finns en viktig funktion att fylla för den Europeiska Unionen. Men i stället för att hålla sig till sina kärnuppgifter – som frihandel, miljö, brottsbekämpning – vill EU utöka sin makt till fler områden som tangerar nationalstaternas befogenheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På fredag hålls ett EU-toppmöte i Göteborg där huvudtemat är en ”Social pelare” bestående av gemensam arbetsmarknads- och socialpolitik. I och med att EU-medborgare har rätt att arbeta i andra EU-länder utan uppehållstillstånd finns det ett värde i att diskutera frågor som kan uppstå på en europeisk arbetsmarknad. 

Den sociala pelaren, som kommer framhävas på mötet, är emellertid mer långtgående än så. Den bygger på 20 principer som bland annat handlar om aktiva arbetsmarknadsåtgärder, minimilön, minimiinkomst, barnomsorg och sjukvård. Deklarationen ska undertecknas av EU-ledarna under fredagens möte.

Att människor som arbetar ska kunna leva på sin lön och att människor som inte kan arbeta ändå ska kunna leva ett drägligt liv är rimliga ambitioner. Men varför ska frågor som rör löner och bidragssystem diskuteras på EU-nivå? Det bör fortsätta vara frågor för varje enskilt medlemsland. Risken är annars att man landar i kompromisser som ingen blir nöjd med.

Den sociala pelaren kommer inte medföra några nya lagar eller bindande regler. Det innebär emellertid inte att den är oproblematisk. Att nya riktlinjer inte ska innebära någon stor förändring är något vi fått höra förut när det gäller kritiserade förslag från EU (till exempel det omdiskuterade vapendirektivet). Men om man inte räknar med förändring, vad är då syftet med sådana principer som nu är på tapeten?

Även om principerna inte är bindande så är syftet med dem givetvis att styra medlemsländerna vad gäller arbetsmarknads- och socialpolitik, trots att EU inte borde ägna sig åt detta överhuvudtaget. Undertecknandet av principerna ger legitimitet till den sociala pelaren och sänker trösklarna för att så småningom kunna införa bindande lagar om man så skulle vilja. Då lär EU försöka avdramatisera det hela genom att peka på att lagförslaget utgår från redan befintliga rekommendationer och därför inte innebär någon större förändring. 

Europeiskt samarbete är viktigt. Det är emellertid stor skillnad på att samarbeta med andra länder och att genomföra en alltmer likartad arbetsmarknads- och välfärdspolitik. Unionen består (än så länge) av 28 länder med olika förutsättningar och olika syn på dessa frågor. Att försöka förena dessa olika synsätt i någon slags gemensam socialpolitik är dömt att misslyckas. Ifall EU fortsätter på inslagen väg är det inte osannolikt att fler länder på allvar börjar diskutera ett utträde. Därför bör i synnerhet EU-vänner vara  särskilt skeptiska till den sociala pelaren.  

 

Mest läst