Boscanin: Juridiska principer trumfar plakatpolitik

Frågan om att kriminalisera sexköp utomlands handlar inte om huruvida det är ”ok att utnyttja kvinnor utanför Sveriges gränser”, utan om huruvida det är rimligt att göra undantag från grundläggande juridiska principer.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

En viktig fråga för den rödgröna regeringen har varit att förbjuda sexköp utomlands för svenska medborgare.Ett förslag som man har gått vidare med trots att den egna utredaren avrått.

Kristdemokraternas riksdagsgrupp beslutade sig nyligen för att inte stödja regeringenslagförslag. Därmed saknas riksdagsmajoritet då Sverigedemokraterna ochdeövriga allianspartiernasedan tidigare är emot. Föga förvånande är miljöpartister och socialdemokraterbesvikna överatt se ännu ett för dem viktigt förslag falla. Besvikelse rättfärdigar dock inte att man svartmålar sina meningsmotståndare.

Som svar på ett inlägg från Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad skriver Kristoffer Strömgren, politiskt sakkunnig hos justitieminister Morgan Johansson (S), följande på Twitter: ”Fritt fram för svenska män att köpa sex i utlandet. Tacka Roger för det.”

ANNONS

På sammaplattform skriver den miljöpartistiska riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar följande om att förslaget dras tillbaka: ”Jag är djupt bedrövad. Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kdstoppar nu vår proposition att göra det olagligt för svenskar att köpa sex utomlands. De anser alltså att det är ok att utnyttja kvinnor utanför Sveriges gränser. Förfärligt verkligen!”

Frågan handlar inte om huruvida det är ”ok att utnyttja kvinnor utanför Sveriges gränser”, utan om huruvida det är rimligt att göra undantag från grundläggande juridiska principer. Detta bör riksdagsledamöter såväl som politiskt sakkunniga hos justitieministern rimligtvis vara medvetna om, varför deras retorik är djupt ohederlig.

Till grund för Kristdemokraternas beslut ligger bland annat Lagrådets kritik mot förslaget. Lagrådet lyfte i sitt yttrande vikten av den så kallade non-interventionsprincipen som innebär att stater inte ska gripa in i varandras inre angelägenheter. Övriga partier som är emot lyfter fram samma argument.

I Sverige gäller svensk lag. Men om svensk lag även skulle gälla utomlands för svenska medborgare, legitimerar vi indirekt att till exempel polsk lag ska kunna gälla här för polska medborgare. Då skulle polska kvinnor som åker hit för att genomföra en abort – något som Miljöpartiet för övrigt vill underlättagenom subventioner– kunna straffas när de återvänder till hemlandet.

ANNONS

Även människor som bor och arbetar i Sverige, men som är medborgare i ett annat land, skulle kunna drabbas om deras hemländer kriminaliserade till exempel abort eller homosexuella handlingar utomlands.

Att syftet är gott innebär inte nödvändigtvis att nya lagar är lösningen på problemet, vilket frågan om sexköp utomlands tydligt visar. Att förslaget nu stoppas är ett välkommet besked. Viktiga principer kan inte ignoreras för att regeringen vill ta feministiska poänginför valrörelsen.

ANNONS