Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till höger i bild syns kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö.

Aleksandra Boscanin: Boscanin: Gängkrigen drabbar allmänheten

Det var ren tur att ingen person utan gängkriminella kopplingar skadades i måndagens skjutning i Malmö. Nästa gång kan det vara någon laglydig medborgare som inte har lika mycket tur.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under måndagskvällen skedde återigen en skottlossning i Malmö, denna gång i de centrala delarna. Sex män träffades och tre av dem avled senare. Det rör sig om fyra män i 30-årsåldern och två i 20-årsåldern. En person som bor i närheten som hade fönstret öppet när händelsen inträffade har beskrivit hur det smattrade högt: ”Det lät som minst 15-20 skott, och som att det kom från ett automatvapen”.

Från polisens sida vill man inte bekräfta uppgiften om automatvapen, däremot är man tydlig med att skjutningen var gängrelaterad. Samtliga av de träffade beskrivs som gängkriminella som, enligt polismästare Stefan Sintéus, ägnar sig åt grov organiserad brottslighet.

I november förra året berättade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson som bor just i Malmö att: ”Det är alltså gangstrar som skjuter varandra. Det är naturligtvis oroväckande i sig, men ingen i allmänheten har hittills drabbats”. Larsson sade att hon inte var rädd, underförstått: ingen annan borde heller vara det.

Att ingen i allmänheten har drabbats kunde inte ha varit mer fel. De gängkriminellas attityd gentemot tredje man har blivit mer likgiltig, vilket måndagens skjutning och en rad andra tydligt har visat. Skottlossningarna sker i hög utsträckning i tätbebyggda områden och på allmänna platser – flera  exempel finns från Göteborg som inte torde vara okända i resten av Sverige. 

Både före och efter Larssons uttalande har personer ur allmänheten blivit träffade av kulor som varit ämnade för gängkriminella. I januari skedde till exempel en skjutning på en pizzeria i Uppsala där en holländsk student träffades av misstag och skadades svårt. En annan uppmärksammad skjutning är den som skedde 2015 på Vår krog och bar i Biskopsgården där två personer dog och åtta skadades. Bland de som dödades fanns 20-årige Petar Petrovic bara ville titta på en fotbollsmatch med en kompis.

Den senaste händelsen i Malmö inträffade runt 20-tiden utanför ett internetkafé på Drottninggatan, en plats där det rör sig mycket människor. Det var ren tur att kulorna inte träffade någon person utan gängkriminella kopplingar som råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Nästa gång kan det vara någon laglydig medborgare som inte har lika mycket tur. Även de som inte såras blir i någon utsträckning drabbade av att tvingas uppleva skjutningar i sitt eget bostadsområde. Man känner sig mer otrygg vilket begränsar ens rörelsefrihet.

Polisen måste kunna klara upp brott av denna karaktär så att de skyldiga kan straffas. Tyvärr är det ofta få som är beredda att vittna samtidigt som det råder polisbrist. Nyligen avslöjade Expressen hur mordutredarna i Stockholm är för få för att hinna med mängden brott och antalet gängskjutningar uppges som en delorsak.

Flera svenska städer har allvarliga problem med tung gängkriminalitet. Trots det duttas det med politisk åtgärdspaket. Alla tycks eniga om att det behövs fler poliser – färre kan svara på hur det ska gå till då det kräver att fler faktiskt söker sig till polishögskolan. Allvaret i situationen är emellertid sådant att det kräver något mer: möjligheten att vittna anonymt, kraftigt utökade resurser till tullen för att stävja vapensmugglingen och hårdare  straff för de som döms till gängrelaterade brott.