Boscanin: Dags för en alkoholpolitik för vuxna

Att inte tillåta vuxna människor att åka ut till ett lokalt bryggeri och köpa med sig några flaskor öl hem är ett slags omyndigförklarande av medborgarna. Att Allianspartierna till slut lyckats enas om att tillåta gårdsförsäljning är därför välkommet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den svenska staten sticker ut bland andra när det gäller hur hårt den försöker reglera medborgarnas konsumtion av alkohol och tobak. Sverige är till exempel ett av få länder där en vuxen människa inte kan köpa en flaska vin på kvällen. I förra årets version av Nanny State Index – ett index som koordineras av European Policy Information Center där EU-länderna rankas efter hur hårt de reglerar alkohol, mat och läsk, tobak och e-cigaretter – hamnade Sverige på plats 5 av 28. Enligt indexets definition innebär det att vi är det femte mest reglerade landet.

Under onsdagen röstade riksdagen för ett tillkännagivande som går i en annan riktning: Att tillåta begränsad gårdsförsäljning av alkohol, vilket innebär att alkoholproducenter får möjlighet att sälja alkohol på tillverkningsplatsen. Dock under ett villkor: Att Systembolagets monopol bevaras. Därmed blir ett av de vanligaste motargumenten – att gårdsförsäljning hotar monopolet – irrelevant.

ANNONS

Huruvida det är möjligt att genomföra förslaget under den premissen återstår dock att se. En tidigare statlig utredning kom fram till att alkoholförsäljning direkt från tillverkaren inte är förenligt med Systembolagets monopolställning, medan en annan konstaterade att gårdsförsäljning kan förenas med EU-rätten och detaljmonopolet.

En vanlig invändning mot gårdsförsäljning är att det skulle vara negativt för folkhälsan. Det finns emellertid skäl att vara skeptisk till påståendet. Tidigare erfarenhet visar att det saknas något starkt samband mellan ökad tillgänglighet och ökad konsumtion. Till exempel började alkoholkonsumtionen i Sverige minska 2004, samma år som fri införsel av alkohol för personligt bruk infördes.

Sedan 1997 (så långt tillbaka som Socialstyrelsens statistik finns tillgänglig) har den alkoholrelaterade dödligheten bland personer över 15 år minskat från 26,39 dödsfall per 100 000 invånare till 23,46 – trots att tillgängligheten ökat under dessa år.

Att tillåta gårdsförsäljning skulle vara en god nyhet för Göteborgsregionen, där det finns många småskaliga ölbryggerier. En sådan lagförändring skulle möjliggöra ökad förståelse för hantverket som ligger bakom produkterna och öka deras möjligheter att nå kunder.

Nils Hultkrantz på Stigbergets bryggeri säger till GP att det finns ett stort folkligt intresse och tror att möjlighet att köpa med sig öl i samband med besök på bryggeriet skulle vara uppskattat. Han jämför det med att besöka ett bageri för att köpa lite dyrare kvalitetsbakat bröd: ”Det handlar om hantverksproduktion gentemot industriproduktion”.

ANNONS

Ytterst handlar frågan om mer än bara gårdsförsäljningen, den berör också statens syn på dess medborgare. Att inte tillåta vuxna människor att åka ut till ett lokalt bryggeri och köpa med sig några flaskor öl hem är ett slags omyndigförklarande av medborgarna. Att Allianspartierna till slut lyckats enas om gårdsförsäljning – Liberalerna och Kristdemokraterna var tidigare emot – är därför välkommet. Nu måste oppositionen också kräva att regeringen tar tillkännagivandet på allvar och genomför de åtgärder som det ger uttryck för.

ANNONS