Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

(AP Photo/Rui Vieira) Bild: Rui Vieira

Mats Wiklund: Boris Johnson saknar en strategi

Hur ska Boris Johnson få igenom sin vilja i parlamentet där de konservativa saknar egen majoritet? Storbritannien har en ny premiärminister men mandatfördelningen i parlamentet är densamma och där har ingen ändrat uppfattning om brexit.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Boris Johnsons utgångsläge är inte det bästa. Den nye premiärministern måste ta sig an den störa politiska utmaningen i brittisk politik sedan andra världskriget: brexit. Och han måste göra det med ett rykte om sig att vara en blandning av clown, charlatan och lögnhals. Ingen att hålla i handen när det blåser.

Hur har hans första vecka i 10 Downing Street gått? Det beror förstås på vem man frågar. Men även hans belackare är tagna av hans framfart. Det går undan. Först rensade han hårt och hänsynslöst ut större delen av Theresa Mays regering och satte dit folk som var hundraprocent trogna brexit. Det var inte tal om att söka politisk enighet och samförstånd.

Ett dygn senare sopade han under stort jubel bland konservativa ledamöter mattan med Labourledaren Jeremy Corbyn i deras första debatt i parlamentet.

Och därefter har han ihärdigt och envetet hamrat fast att den 31 oktober är B-day. Den dagen, ”do or die”, lämnar Storbritannien EU. Ja, försäkrar han, risken för att det sker utan ett avtal med EU är en på miljonen. Men, säger han i samma andetag, den 31 oktober är absolut skrivet i sten. Det finns inget återvändo, med eller utan avtal.

Boris åker nu runt i landet och lovar – inte ”blood, sweat and tears” som en gång hans store idol Churchill – utan en ordnad reträtt från Europa och en framtid att verkligen se fram emot. Okuvlig optimism, energi och framåtanda ska betvinga pessimister, glädjelösa byråkrater och den politiska klassens alla cyniker. Nu kör vi!

Det är en bra taktik efter flera år av politisk stagnation och den är kongenial med Boris sammansatta personlighet: en egenartad blandning av Eton, PG Wodehouse och suverän folklighet som slår an strängar över klassgränserna. Men det är ingen strategi av den enkla anledningen att Boris Johnson saknar en strategi.

Hur ska det hela gå till? Hur ska han övertala EU att omförhandla avtalet för utträdet? För EU säger artigt men bestämt nej.

Hur ska han få igenom sin vilja i parlamentet där de konservativa saknar egen majoritet? Storbritannien har en ny premiärminister men mandatfördelningen i parlamentet är densamma och där har ingen ändrat uppfattning om brexit.

Vilket i sin tur väcker frågan om hur Boris Johnson ska få med sig sitt parti där en betydande del djupt misstror honom. Det pågår nu intensiva överläggningar mellan ledande konservativa EU-vänner och labourledamöter om hur ett avtalslöst brexit ska undvikas. Flera konservativa parlamentariker har mer eller mindre lovat att de kommer att rösta mot regeringen för att inte Storbritannien ska ”krascha ut” ur EU.

I så fall väntar nyval. Ett sådant har också legat och slumrat sedan valet 2017. Ett scenario är att Boris Johnson utnyttjar sin smekmånad och vädjar till väljarna om ett utökat politiskt mandat för att en gång för alla driva igenom brexit. Labour under Jeremy Corbyn är hopplöst splittrade och misstrodda som regeringsalternativ.

Men det är minst sagt riskabelt. När Theresa May utlyste nyval, just för att kunna stärka sitt stöd för brexit, förlorade De konservativa sin majoritet och hon sin auktoritet. Boris Johnson är en gambler. Det har gjort honom till premiärminister. Det kan också göra att han mycket snart förlorar jobbet.