Minkar på en minkfarm. Arkivbild
Minkar på en minkfarm. Arkivbild Bild: Patric Söderström / TT

Karin Pihl: Bolund och Jomshof har rätt – stäng ner minkfarmerna

Sverige borde fasa ut minkuppfödningen. Industrin innebär en risk för folkhälsan. Dessutom har minkuppfödning stora problem sett ur ett djurskyddsperspektiv.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Runtom i Europa fasas minkfarmerna ut. Men i Sverige är frågan död. Bara tre av riksdagens åtta partier vill se en avveckling av minkuppfödningen: Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – och sverigedemokraten Richard Jomshof, som går emot sitt partis linje i frågan. Det visar en sammanställning som DN har gjort (10/1). Som MP:s språkrör Per Bolund säger till tidningen håller Sverige på att bli ett undantag i Europa.

Minkuppfödningen var omdiskuterad under covidpandemin. Inte minst den danska regeringens beslut att avliva landets samtliga minkar väckte uppmärksamhet. Minkuppfödning är en stor näring i Danmark och regeringen var rädd att covidsmittade minkar skulle öka risken för en farlig mutation av viruset. Även i Sverige satte myndigheterna stopp för uppfödningen på landets 30-tal farmer under en period, men sedan 1 januari i fjol är det åter tillåtet att avla minkar.

ANNONS

Det borde det inte vara. Över hälften av alla EU-länder har röstat igenom en avveckling av pälsuppfödning. Bakgrunden är just den stora spridningen av coronaviruset som slog hårt mot minkfarmer – i januari 2021 hade 400 minkfarmer i 16 europeiska länder konstaterad covidsmitta. Minkar och andra mårddjur är särskilt utsatta för luftvägsvirus på grund av deras anatomi, och på grund av att de hålls tätt i små burar, vilket ökar risken för omfattande smittspridning. Studier om minkar och influensa har visat att minkfarmer kan utgöra reservoarer för just luftvägsvirus.

Att Sverige inte gör som Frankrike, Polen, Italien, Nederländerna med flera länder, och planerar en utfasning av minkfarmerna, är obegripligt. Om det är något vi borde ha lärt oss av pandemin är det att virus kan smitta från djur till människa. Flera smittskyddsläkare, bland andra Magnus Gisslén och Björn Olsen, båda professorer i infektionssjukdomar (SvD 10/11 2020).

Men risken att nästa pandemi kommer från en minkfarm är inte den enda orsaken till att farmerna bör fasas ut. Minkuppfödning är tveksam ur ett etiskt perspektiv. Syftet är inte att äta köttet. Djuren föds upp och slaktas enbart för pälsens skull, som till största del exporteras till Ryssland och Kina. I västvärlden anses pälsmodet i allmänhet vara förlegat och oetiskt.

ANNONS

Att djuren hålls tätt på liten yta strider mot minkens natur då den är ett rovdjur som lever nära vattendrag. Men att skärpa djurskyddskraven är inte ekonomiskt möjligt. En statlig utredning från 2003 konstaterade att en konkurrenskraftig pälsindustri inte är möjlig om det införs krav på att djuren ska ha tillgång till simvatten. Kraven på djurvälfärd har förvisso skärpts något, men enligt Jordbruksverkets utvärdering går det inte att säga om de nya reglerna är tillräckliga.

Sveriges veterinärförbund menar att de inte är det. Flera lantbrukare inom gris- och nötkreatursnäringen har också kritiserat minkindustrin just för att djuren berövas möjligheten till sitt naturliga beteende, vilket inte borde vara förenligt med svenska krav för djurskydd (SvD 9/1 2021).

Argumenten för att fasa ut minkfarmer är överväldigande. Självklart ska näringsidkarna kompenseras av staten om ett förbud införs. Men folkhälsan och djuretiken måste sättas i främsta rummet.

LÄS MER: Stäng ner de hänsynslösa slakterierna

LÄS MER: Stenade igelkottar är inga pojkstreck

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS