Blivande mödrar förtjänar god vård

Ledare: Förlossningsvården har det som svårast under sommaren.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Juni. Sommar och sol. Många längtar efter att ladda upp batterierna under sommarsemestern. Alla är emellertid inte förunnade den lyxen. För med sommaren kommer också en ökad press på landets förlossningsavdelningar. Det föds ju flest barn under sommarmånaderna.

I den bästa av världar skulle förlossningsvården stå redo inför sommarfödslarna. Men en akut personalbrist sätter oftast stopp för det. År efter år.

13 av Vårdförbundets 19 avdelningar runt om i landet svarade att situationen är extra ansträngd inför sommaren när Ekot ringde runt (SR 17/5). ”Det är illavarslande att inte kunna ha en arbetssituation som fungerar årets alla månader och inte bara när det är icke-semester”, sade Jane Stegring, ledamot i Vårdförbundets styrelse.

ANNONS

En av orsakerna är personalbristen. Enligt en ny enkät från Sveriges Kommuner och Landsting svarar 80 procent av landstingen att de inte kan hitta ny personal.

Och situationen är inte bättre i Västra Götaland och Göteborg. Vårdfokus, Vårdförbundets tidning, har i en rad artiklar beskrivit den hårt belastade arbetsmiljön på Sahlgrenskas, Mölndal och Östra (Vårdfokus 17/11-2015).

Personalen berättar om underbemanning och stress. En medarbetarenkät som Västra Götalandsregionen utförde 2013 ger en ännu dystrare bild av läget: ”Hälften av medarbetarna känner uppgivenhet, oro och ångest flera gånger i veckan, var sjunde dagligen. Lika många, var sjunde, uppger att de känner sig känslomässigt tomma varje dag och var fjärde uppger att de känner sig dagligen helt utslitna. Majoriteten, två tredjedelar, uppger att de aldrig känner sig delaktiga.” (GP 9/12-2013).

Kritiken har bekräftats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i en granskning bedömde att det rådde systembrist i förlossningsvården.

Allt fler blivande mödrar i Göteborg söker sig utanför länet för förlossningsvård. I ett mejl till undertecknad skriver Hanna om sina negativa erfarenheter av förlossningsvården i Göteborg: ”Jag får rekommendationer att söka mig till Halland i stället - men är det verkligen vettigt?”.

Hanna är sannolikt inte ensam om sådana uppmaningar från familj och vänner. Förlossningen i Varberg har de senaste åren lockat till sig flera patienter från andra delar av Sverige.

ANNONS

2014 uppgick andelen födande kvinnor som kom från andra län till över 20 procent. ”De allra flesta mammor från andra län kommer från Västra Götaland och främst är de från Göteborg", sade förlossningsläkaren Anders Tejler (SVT 10/12-2014).

”Vi hörde egentligen inget negativt” sade en nybliven mamma till SVT när de undersökte varför förlossningen i Varberg lockade gravida över länsgränserna. ”Om Östra och Mölndal var det mer splittrat”.

I stället för att söka sig till ett sjukhus som bara befinner sig några minuter bort väljer alltså en del blivande mödrar i Göteborg att ta sig över länsgränsen. Vad säger det egentligen om Göteborgs förlossningsvård?

Görs det då något åt den allvarliga situationen i förlossningsvården? Det råder utan tvekan en kris som ansvariga makthavare måste ta sig an.

Förra året fick Sahlgrenska ett tillskott på 16,5 miljoner kronor från staten för att förstärka förlossningsvården. Men pengarna gick i stället till att täcka underskotten i verksamheten.

Ett sparpaket som Sahlgrenska presenterade i februari kommer dessutom leda till att 28 vårdplatser inom förlossning och barnvård på Mölndals sjukhus försvinner (GP 2/2).

I april blev det klart att Sahlgrenska tilldelas ytterligare 29 miljoner kronor för att förbättra förlossningsvården. Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, har sagt att pengarna inte ska ”gå in i några svarta hål” (GP 7/5).

ANNONS

En uppföljning av resurserna ska göras för att se till att pengarna verkligen förstärker verksamheten. Det får man verkligen hoppas. Statsbidragen ska inte försvinna in i sjukhusets budgetsanering.

En förlossningsvård där personalen slits ut är ovärdig och ohållbar. Hur ska förlossningsvården annars kunna erbjuda en god vård för sina patienter?

ANNONS