Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Blir SD rumsrena om de stöder S?

Civilministern ber öppet om SD:s stöd samtidigt som hans partikamrater rasar över att Moderaterna gör samma sak.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har det inte helt lätt på jobbet. Först föll hans planer för nya storregioner. Sedan föll lagförslaget om nya regler för offentlig upphandling. Och av allt att döma är nästa nederlag nära: att begränsa vinster i välfärden är även det en fråga som ligger på civilministerns bord och som har en majoritet av riksdagen emot sig.

Shekarabi själv kallar dock inte bakslaget för upphandlingsförslaget och den stundande förlusten i välfärdsfrågan för ett misslyckande. Nej, han menar att det är ett svek – från Jimmie Åkesson. I en debattartikel i Expressen vädjar civilministern till Sverigedemokraterna om att ändra sig och ge sitt stöd till hans förslag (6/2). 

Shekarabi är inte den enda ministern som skriver artiklar om SD. Samma dag skrev finansminister Magdalena Andersson (S) om risken för att “homofobin normaliseras” om moderater för samtal med sverigedemokrater (QX 6/2). Hon är inte heller den första socialdemokraten som visat sitt missnöje över att M vill tala med SD.

I ljuset av detta framstår Shekarabis utspel som märkligt. Inte för att han vill få igenom sin politik, utan därför att han öppet ber om SD:s stöd samtidigt som hans partikamrater rasar över att Moderaterna gör samma sak.

M har förvisso öppnat för samtal med SD, medan Shekarabi ”bara” vill ha deras stöd utan att behöva prata med dem. Men även det är minst sagt konstigt. Man kan inte vägra att föra samtal, visa sig helt ovillig att sondera terrängen, för att sedan bli arg på den som inte röstar på ens förslag.

Detta visar emellertid var Socialdemokraterna står i synen på att regera med hjälp av Sverigedemokraterna. Det är okej när de själva gör det, men inte annars. För till syvende och sist handlar det för dem inte om SD, utan om att behålla makten.