Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte lite fräckt av regeringen.

Bawar Ismail: Bistånd ska inte köpa röster i FN

Regeringen sägs använda biståndsbudgeten för att finansiera Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Enligt Dagens Nyheter har regeringen betalat ut 14 miljoner kronor från biståndsbudgeten till den fristående stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond (4/4). Samtidigt har de låtit stiftelsen stå för kostnaderna när 27 ambassadörer från afrikanska stater och önationer i Stilla havet besökt Sverige. Ambassadörerna utgör potentiella röster för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

Gästerna fick bland annat bo på Hotell Sheraton i Stockholm under sin vistelse. De fick flyga i affärsklass för en kostnad på 1,4 miljoner kronor. Väl i Sverige fick ambassadörerna samtala med utrikesminister Margot Wallström (S) och äta middag med statsminister Stefan Löfven (S). Och vad skulle en liten bjudresa till Sverige vara utan ett möte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel!

 

Gästerna var officiellt inbjuda till ett klimatseminarium. Men enligt en av DN:s källor var det fråga om en ”täckmantel” för att ”köpa röster” till Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd (DN 4/4).

Avslöjandet kommer i en tid när den svenska biståndsbudgeten är mycket ansträngd. I biståndsbudgeten för 2016 räknar regeringen med att 19 procent av biståndsramen ska gå till kostnader för flyktingmottagandet i Sverige, det vill säga runt 8 miljarder av 43,4 miljarder kronor.

Samtidigt råder omfattande migration i vår omvärld. Fred i Syrien är inte i sikte. Afghanistan är fortsatt oroligt. FN:s flyktingorgan UNHCR saknar tillräckligt med resurser för att bistå flyktingar i nöd.

 

De omkring 8 miljarder kronor i biståndsbudgeten som regeringen tar för att finansiera det svenska flyktingmottagandet hade kunnat riktas till UNHCR som skriker efter mer resurser. Men i biståndsbudgeten för 2016 ökar regeringen bara stödet till UNHCR med 75 miljoner kronor.

För att göra saken ännu värre låter alltså regeringen även biståndsbudgeten användas till dyra bjudresor för att köpa röster i FN. Det är minst sagt beklämmande att svensk utrikespolitik degraderats till en sådan ovärdig nivå.

Biståndspengar som borde gå till överfyllda flyktingläger i Jordanien och Turkiet. Biståndspengar som borde gå till att bekämpa sjukdomar som malaria, tuberkulos och aids. Biståndspengar som borde gå till att främja sexuell och reproduktiv hälsa i fattiga länder.

Att regeringen använder Dag Hammarskjölds minnesfond som mellanhand gör det extra provocerande. ”Godhet är något så enkelt: att alltid finnas för andra, att aldrig söka sig själv.” ska Hammarskjöld ha sagt.

Samma dag som DN:s avslöjande publicerades efterlyste biståndsminister Isabella Lövin (MP), under rubriken ”Världen är i kris – nu måste fler börja betala”, bland annat ”tillräckliga resurser” för att hantera kriser (Aftonbladet Debatt 4/4). Vilket hyckleri. En regering som använder biståndsbudgeten för att betala det svenska flyktingmottagandet och som anklagas för att ha försökt köpa röster i FN med biståndspengar klagar alltså på att biståndsresurserna inte räcker. Det är inte så lite fräckt av den rödgröna regeringen.