Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Birgersson: Det allra sämsta livsvalet

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I en nationell satsning ska Polisens närvaro öka i 14 utanförskapsområden. Sex av dessa utpekade problemområden ligger i Göteborg. Det är en stor andel – som dessvärre speglar verkligheten ganska väl. Brottsligheten i Göteborg har blivit ett nationellt problem, internationellt rentav, om man betänker hur stor del av IS-exporten som sker härifrån.

Göteborgspolisens Erik Nord välkomnar satsningen och sa i onsdagens P4 Göteborg att förhoppningen är att långsiktigt kunna skapa ”förtroende och bekämpa brottsligheten som de som bor i de här områdena upplever”.

Nord har inte alltid varit glasklar om den verklighet som är vardag för boende i till exempel Biskopsgården, stundtals har han relativiserat otryggheten. Men nu är han i alla fall med på de nationella planerna.

Det handlar om att återerövra stadsdelarna från de kriminella gängen. Det handlar om att marginalisera brottslingarna, att frånta dem status som hjältar, förebilder och yrkesvägledare.

Ett liv i kriminalitet är ett liv i rädsla och utanförskap. Det svenska samhället, med fri utbildning och låg grad av diskriminering, erbjuder en mängd andra vägval, samtliga bättre.

Problemet är att för en del ungdomar, i en del kretsar, i en del bostadsområden, framstår kriminaliteten som det naturliga livsvalet.

Bortsett från att dessa människors liv blir ödelagda, skapar de cirklar av otrygghet omkring sig. När samhällets institutioner backar skapas parallellsamhällen där den kriminella logiken blir gällande rättsordning. Rädslan för repressalier bildar en ond cirkel där rättsväsendet får allt svårare att utreda brott och lagföra gärningsmännen.

Det är denna cirkel som nu ska brytas. Långsiktiga satsningar på fler, synliga poliser är ett av flera nödvändiga verktyg. Men det kommer att ta tid, därför är Polisens uthållighet helt avgörande.