Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Bevara kjûrkan mitt i byn - med fisk!

Kommunala bolaget Higabs hantering av Feskekôrka är under all kritik. Såväl behandlingen av fiskehandlarna som kommunikationen med allmänheten har fallerat.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det händer som vanligt mycket i Göteborg. Dessutom är det många saker som skulle hända men som inte tycks hända. Till exempel väntar vi fortfarande på att skall Heden tas till vara på ett varligt sätt, att Avenyn snyggas till, att Götaplatsen får den vackra gatubeläggning den förtjänar och att Arenaplanerna kommer på plats. Och så har vi det som absolut inte bör hända. Som att Ullevi rivs eller att Heden bebyggs.

Eller att man slutar sälja fisk i Feskekôrka, vilket tycks vara i farans riktning. Fiskhallen skall renoveras och kommunala Higab har i ett pressmeddelande skrivit de illavarslande raderna:

"Parallellt med upprustningen kommer Higab att ta fram förslag för möjliga framtida utveckling av Feskekôrka. Målet är att skapa förutsättningar för en verksamhet som, i samklang med byggnadens kulturhistoriska betydelse kan skapa så goda värden som möjligt för verksamhetsutövare, Higab och Göteborg som stad."

Vilken verksamhet då? Uppenbarligen kan det vara något annat är vad det är nu.

Higabs fastighetschef Johan Carlsson säger i meddelandet:

– Men de senaste årens ökande konkurrens och stora byggprojekt i innerstaden har inneburit tuffa utmaningar för handeln. Samtidigt som byggnaden är stängd utreds hur vi med utgångspunkt från historien kan utveckla och lyfta Feskekôrka in i framtiden.

Vad det innebär att "lyfta något in i framtiden" undandrar sig min bedömning. Om lyftet innebär att fiskhandeln och restaurangverksamheter skall vara kvar men i renoverade lokaler så är det "fina fisken". Men om det innebär att man "lyfter" ut fisken och in något annat så är det illa.

Till GP sa Johan Carlsson att "vi är inte säkra på att den kan leva vidare i nuvarande form. Vi måste göra verksamheten tilltalande."

Feskekörka är byggnadsminnesförklarad, så själva byggnaden är skyddad. Att Higab vårdar, renoverar och rustar upp är utmärkt. Men varför ifrågasätta byggnadens funktion som fiskhall när fiskhandlarna själva inte gör det?

Det är förvisso sant som Johan Carlsson säger att "stora byggprojekt i innerstaden har inneburit tuffa utmaningar för handeln". Göteborgs stad har ju, för att uttrycka det milt, inte skyddat innerstadshandeln. I stället har tillgängligheten minskat drastiskt. Särkskilt påtagligt har det varit och är med både Vasabron och Rosenlundsbron stängda samtidigt.

Cityhandlarna har gång efter annan uttryckt sin stora oro för utvecklingen utan att de som har makt och myndighet att göra något har agerat. Feskekôrka har också drabbats hårt. Nu ser det alltså ut att bli än värre.

– Alltihop är extremt dåligt genomfört. Vi fiskhandlare fick informationen tre timmar innan pressmeddelandet gick ut, säger Jonas Wickstrand, tredje generationens ägare av Öckerö Fisk, som funnits i Feskekôrka sedan 1954.

Higab säger i sitt pressmeddelande att det i dagsläget inte är klart hur länge Feskekôrka kommer att vara stängd bland annat beroende på att man enligt lag måste genomföra en arkeologisk förundersökning.

– Vi är eniga med Higab om att en renovering måste göras och att vi inte kommer att kunna vara kvar under tiden arbetena pågår. Men vi måste få ett återflyttningsdatum, garantier för att vi kommer att få flytta tillbaka och vi behöver ersättningslokaler, menar Jonas Wickstrand.

Enligt honom finns det sedan länge ett koncept för hur Feskekôrka skall kunna utvecklas. Bland annat vill man ha möjlighet att komplettera fiskbutikerna med små serveringar samtidigt som restaurangen skall fortsätta sin verksamhet. Man vill också se fler publika entréer.

Sedan det blev känt att Feskekôrkas existens som fiskhall är ifrågasatt har stödet för den göteborgska "helgedomen" vuxit.

– Turister, göteborgare och utlandssvenskar hör av sig och uttrycker sitt stöd, berättar Jonas Wickstrand.

Som GP skrev i veckan så har Facebookgruppen "Rädda Feskekörka" nu 44 000 medlemmar och musikern Per Umaerus har skrivit en kampsång för "heliga, härliga Feskekôrka... att vårda och dyrka", som refrängen lyder.

Feskekôrka ritades av dåvarande stadsarkitekten Victor von Gegerfelt och uppfördes 1874. Den var från början avsedd för fiskhandel.

Man har således sålt fisk där i 145 år och Feskekôrka är en av de riktigt kända och älskade göteborgska byggnaderna – inte minst därför att byggnaden fortfarande används för sitt ursprungliga ändamål. Det enda felet med Feskekôrka är egentligen just Feskekôrka. Den borde rätteligen heta Fiskekyrkan.

I göteborgarnas språkbibel Kals Odbok skriver Sven Schånberg:

"För att käcka sig som man säger i Göteborg medgav stadens fäder att hallen officiellt omdöptes till Feskekörkan. Att beslutsmajoriteten inte var folk med sinne för göteborgsspråket begrep göteborgarna omedelbart. Måhända finns det en och annan göteborgare som säger fesk, men körka säger bara inflyttade. Urgöteborgaren säger nämligen kjûrka, och uppfattar stavningen av feskekörka som en förolämpning..."

Men Feskekörka eller Fiskekyrkan spelar mindre roll bara den får vara kvar som fiskhall! För fisk lämpar sig illa för handel på nätet, fångstmetoden till trots.

PS. Varför inte erbjuda fiskhandlarna i Fiskekyrkan tillfällig, gemensam plats på Heden. En ny Hedendom?