Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Peter Hjörne: Bestäm, bli klokare, ombestäm!

I den kanske viktigaste globala samtids- och framtidsfrågan väljer president Trump alltså att gå baklänges. Det är ett djupt olyckligt och otidsenligt beslut, skriver Peter Hjörne.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Donald Trump har glatt internetvärlden (och en rad stå-upp-are) med ett helt nytt ord: covfefe. Mitt i natten  twittrade presidenten "Despite the constant negative press covfefe". Sex timmar senare skrev han "vem kan lista ut den egentliga meningen av covfefe??? enjoy." 

Internet fullkomligt exploderade med spekulationer om vad Trump menade eller om han möjligen hade hackats. För egen del är jag övertygad om att presidenten somnade mitt i ett tweet och vaknande upp med ett ryck och mobilen i hand. Det kan bli aningen svårtydbara ord och meddelanden när man befinner sig mellan dröm och verklighet, vet jag av egen erfarenhet.

Ett annat nytt ord, dock med kristallklar innebörd, har jag lärt av barnen. Det är ett ord som jag gillar, både för dess innebörd och dess enkelhet. Ordet är "ombestämma sig". Först bestämmer man en sak, så ändrar man sig för att man har blivit klokare och då bestämmer man om sig. I Språktidningen hävdar en skribent att "ombestämma sig" är "positivt och handlingskraftigt. Ändra sig är negativt och veligt."

Den värderingen av "ändra sig" passar ovanligt väl in på Donald Trump. Han har i och för sig inte ändrat sig men väl ändrat USA:s inställning till Parisavtalet om klimatet! Världens ledare har vädjat till Donald Trump om att inte dra USA ur klimatavtalet, men till ingen nytta. 

I torsdags kväll meddelade USA:s president att USA lämnar avtalet för att försöka förhandla fram mer förmånliga villkor. I den kanske viktigaste globala samtids- och framtidsfrågan väljer president Trump alltså att gå baklänges och "förkasta framtiden", som Barack Obama uttryckte det. Det är ett djupt olyckligt och otidsenligt beslut, fattat för att rädda amerikanska jobb men med största sannolikhet med motsatt effekt.
Därför har amerikanska näringslivet gått emot presidenten och bland andra Elon Musk, mannen bakom elbilen Tesla, går i protest ur Trumps näringslivsråd. 

En undersökning visar att en klar majoritet, 69 procent, av amerikanerna är för Parisavtalet medan andra undersökningar visar att bara 39 procent tycker att Donald Trump gör ett bra jobb. Amerikanerna föredrar alltså klimatavtalet framför sin president!
195 länder har ratificerat Parisavtalet. Bara Nicaragua och Syrien står utanför. Nu sällar sig USA till dessa två. USA skickar därmed en signal till världen att man struntar i den globala sammanhållningen i en ödesfråga. 

Man talar om för sina europeiska vänner att man inte lyssnar och man ger Kina ännu en chans att visa globalt ledarskap och pålitlighet. Bra för USA? Knappast - men det är ju heller inte Trump! 

Donald Trump har redan tidigare fattat ett antal klimatfientliga beslut - han har lättat på utsläppsregleringar, öppnat för ny utvinning av kol och aviserat kraftiga nedskärningar för miljömyndigheten.

Men allt är inte nattsvart. Flera amerikanska delstater och städer har meddelat att de tänker följa intentionerna i Parisavtalet. Dessutom kan USA inte lämna avtalet förrän i november 2020 och då kanske en ny president är på väg in i Vita Huset!

Från det stora till det lilla "ombestämmandet". Från klimat till krogar och promillen.
Striden om öppettider på krogarna i Göteborg rasade som värst för fem år sedan och landade i det märkliga och rent ut sagt korkade beslutet att krogar, natten till lördagar, skulle stänga senast 03.00 och natten till söndagar kunna ha öppet, som tidigare, till 05.00. 

Denna "kompromiss" var obegriplig. Antingen är det rätt att stänga 05.00 eller 03.00, inte både och. Nu har Liberalerna i Göteborg tagit upp frågan igen.
– De här reglerna har ju lett till att det mer eller mindre uppstått busstransporter till svartklubbarna på natten. Då är det bättre att folk är kvar på krogen, sa Helene Odenljung till GP. Hon menar också att det känns "lite omodernt och lite moralistiskt" att "politiker skall bestämma när festen är slut".

Socialdemokraterna tycks vara öppna för att utvärdera och ta upp frågan på nytt. Dags således att "ombestämma sig" och ta bort en reglering som var fel från början!
"Ombestämma sig" bör också riksdagen om en, om möjligt, än mer obegriplig och dum lagstiftning - den om promillegränsen till sjöss. 

För några veckor sedan bjöd moderaterna Maria Stockhaus och Lars Beckman in till ett riksdagsseminarium för att dryfta om det inte vore rimligt att utvärdera den "världsunika" lagen som kom till för att lösa ett problem som inte fanns - sjöfylleri. 

Så här är det: I Norge är alkoholgränsen 0,8 promille och i Finland 1,0. I Sverige bestämde riksdagen gränsen till 0,2 promille, samma som på vägarna - utan hänsyn till att det är en viss skillnad på bilar i 110 km/tim på förhållandevis trånga vägar och båtar i 15 knop på öppet hav. 

Vi har nu levt med sjöfyllerilagen i hela sju år, utan några påvisbara effekter på sjösäkerheten. Antalet allvarliga olyckor har sjunkit både i Sverige och Norge under fyra decennier, mest innan lagen infördes. 

Sjösäkerheten har alltså inte ökat men det har däremot onödigt krångel, resursslöseri och skepsis mot dem som kontrollerar att den onödiga lagen efterlevs. Så till lagstiftarna: utvärdera, som ni lovat! Och när ni fått svart på vitt att lagen är baserad på moralism och klåfingrighet snarare än på fakta - "ombestäm er"!