Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas president Nicolas Maduro.

Bawar Ismail: Bawar Ismail: Socialismen leder Venezuela mot avgrunden"

Ingen förändring kommer att ske så länge socialisterna vanstyr landet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I ett desperat försök att spara elektricitet har den socialistiska regimen i Venezuela beslutat sig för att införa tvådagars jobbvecka för offentliganställda (GP 27/4). Regimen i Venezuela har sagt sig stå för 2000-talets socialism, en modern socialistisk revolution som skulle vara ett föredöme för hela världen. Men resultatet är ett misslyckande, lika stort som tidigare socialistiska revolutioner.

Sedan socialisten Hugo Chávez vann presidentvalet 1999 har mediefriheten attackerats och radio- och tevekanaler har stängts ner eller förstatligats. Regimkritiker har fängslats och demonstranter har mötts av våld. Trots att Venezuela sitter på världens största oljetillgångar har socialisterna fört landet mot den ekonomiska avgrunden. Venezuelaner tvingas stå i långa köer till matbutiker, bara för att upptäcka att hyllorna stor tomma i butikerna. Irritationen är så utbredd att det ofta blir bråk i köerna.

Vänsterpartiet hyste tidigt stor förhoppning inför vänsterledaren Hugo Chávez styre. Det talades om ”sociala framsteg” och en vänster som ”bekämpade fattigdom”. När Chávez dog 2013 beklagade Hans Linde (V), riksdagsledamot från Göteborg, bortgången å partiets vägnar. ”Det har självklart funnits delar av Chávez politik som vi haft synpunkter och invändningar mot”, skrev Linde lite svepande på Vänsterpartiets hemsida. Samma Linde har dock i en riksdagsmotion gett uttryck för något helt annat: ”det största hotet mot demokratin och de mänskliga rättigheterna i Venezuela kommer från delar av oppositionen” (2013/14:U208). Oppositionen är alltså ett större hot än regimen som fängslar kritiska röster, enligt Vänsterpartiet. En opposition som i det senaste valet säkrade en majoritet i parlamentet, men som förhindras tillträde till makten av den auktoritära Maduroregimen.

I dagarna uppmärksammade en person på Twitter riksdagsledamoten Ali Esbatis (V) syn från år 2009 på det socialistiska styret i Venezuela. Esbati svarade: ”Jo, har noterat att nyliberaler & statskuppsentusiaster fortfarande grämer sig över enorma sociala framsteg 99-09”. De sociala framstegen har länge varit Vänsterpartiets ursäkt när frågor om de mänskliga rättigheterna i Venezuela kommit på tal. Vad är väl lite fängslade politiker och tomma matbutiker? Chávez och socialisterna ville ju bekämpa fattigdomen, är vänsterpartisternas svar.

Mycket talar för att Venezuelas folk fortsättningsvis kommer att lida av brist på mat och elektricitet. Ingen förändring kommer att ske så länge socialisterna vanstyr landet. Och Vänsterpartiet tycks i vanlig ordning anse att allt är i sin ordning.