Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Bawar Ismail: Skatta inte bort fredagsmyset

LEDARE: Är sockerskatt verkligen en fråga för regeringen? undrar Bawar Ismail.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För några veckor sedan meddelade den brittiska regeringen att en skatt på läsk ska införas för att motverka ökad fetma i Storbritannien. Förslaget välkomnades av kändiskocken Jamie Oliver som firade utanför det brittiska parlamentet.

Läskskatten hyllades även av ett antal kolumnister i den svenska pressen. Men alla var inte lika imponerade av det brittiska beslutet. På Aftonbladet Debatt skrev folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att en liknande sockerskatt inte är aktuell i Sverige (21/3).

Men oj, vilken överraskning! Ministern, som vill förbjuda cigaretter och snus med hjälp av alla möjliga skatter och regleringar, vill inte införa sockerskatt i Sverige!

Synd bara att hans uttalande saknar trovärdighet. För Wikströms debattartikel avfärdar inte sockerskatter fullt ut. ”Det ska bli intressant att följa utvecklingen och resultaten av den sockerskatt som Storbritannien nu inför. Samtidigt vet vi att skatter av den typen kan vara problematiska. Just nu är det därför inte aktuellt att införa någon särskild skatt på socker”, skriver folkhälsoministern.

”Just nu”. De som propagerar för sockerskatt behöver nog inte oroa sig. För folkhälsoministern lovar att ”göra allt” han kan för att vända utvecklingen på hälsoområdet.

Det är oroande signaler från regeringen. Vad folkhälsoministern egentligen säger är detta: om det visar sig att sockerskatten är effektiv, då kan vi lätt införa den!

Politiska beslut som grundar sig i vetenskap och empiri är något eftersträvansvärt. Problemet med sockerskatter är dock inte om de verkligen bidrar till minska konsumtionen av lösgodis och läsk (vilket forskningen är oense om), utan om det är statens uppgift att lägga sig i vad medborgarna stoppar i sig. För någon gräns måste staten ju ha. Att göra det dyrare för en barnfamilj att inhandla sitt fredagsmys, är det verkligen en fråga för regeringen?

Om politikerna är oroade för ökad fetma och fysisk inaktivitet finns det en rad andra åtgärder att vidta. Idrott i skolan bör exempelvis få mer utrymme. Men det är inte heller bra att mycket av skolgympan i dag skrämmer iväg vissa elever som saknar motivation eller ork från att delta i undervisningen, något som SVT:s senaste realityserie "Gympaläraren" berör.

Att få barn och ungdomar att så tidigt som möjligt aktivera sig fysiskt bör vara mer prioriterat för politikerna än att göra påskmusten några slantar dyrare.