Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail : Bawar Ismail: Miljöpartiet har inte förstått allvaret

Bostadsminister Mehmet Kaplan har avgått. Men Miljöpartiets stöd visar att partiet fortfarande inte förstått problemet med Kaplan. De anser ledarskribenten Bawar Ismail.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På måndagen kallade statsminister Stefan Löfven (S) till pressträff. Rykten hade redan innan börjat florera på nätet. Bostadsminister Mehmet Kaplan skulle lämna regeringen. Och så blev det också. De många turerna kring Kaplan blev för mycket för samarbetsregeringen Löfven.

Men Kaplanaffären är inte på långa vägar slut. I ett annat läge hade ansvarig partiledning försökt vända blad. Men i stället förvärrar snarare Miljöpartiets ledning situationen och väcker fler frågor. 
Har miljöpartisterna verkligen insett att Kaplan begått några fel? Har de verkligen uppfattat hans tidigare uttalanden och samröre med islamister som problematiska? Tydligen inte.
I ett pressmeddelande kommenterar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson bostadsministerns avgång: ”Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte igår, inte idag, och inte imorgon”.

Varför lämnade Mehmet Kaplan in sin avskedsansökan om språkrören fortfarande har förtroende för honom? Har han inte begått några fel överhuvudtaget?
Miljöpartisterna vägrar inse allvaret. Fridolin och Romson tvivlar inte på Kaplan trots att det uppdagats att han upprepade gånger haft samröre med den islamistiska rörelsen Milli Görus. Går det verkligen ihop med Miljöpartiets ideologi och värderingar?
”De arbetar för integration” sade Kaplan i SVT Aktuellt om Milli Görus (14/4). Men det är inte sant. I Tyskland, där Milli Görus är som störst, säger den tyska säkerhetstjänsten att de arbetar för sharialagar och bidrar till radikaliseringen av muslimer. 

Milli Görus grundare, Necmettin Erbakan, har dessutom en historia av antisemitiska uttalanden. Erbakan har bland annat sagt att muslimer som umgås med judar inte kan anses vara sanna muslimer, att världen styrs av ”sionister” och att korstågen och Irakkriget startades av judarna. Det är bara ett fåtal exempel.  
Mehmet Kaplans umgänge med islamisterna i Milli Görus är inte det enda problemet. Jämförelsen av Israel med Nazityskland, motståndet mot ett erkännande av det ottomanska rikets folkmord på armenier och turerna kring Ship to Gaza och den terroranknutna välgörenhetsorganisationen IHH utgör lika oroande underlag.
”Jag är demokrat och antirasist” skriver Kaplan i ett avskedsbrev på Expressen Debatt (18/4). Hur kan man då ha samröre med en antisemitisk rörelse som Milli Görus?
Romson och Fridolin verkar snarare tycka att kritikerna begått fel. ”Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet” skriver de två språkrören. Det är häpnadsväckande att

Miljöpartiets partiledning inte ser problematiken kring Kaplans umgänge. 
Bilden av Kaplan? Det var väl ändå Kaplans handlingar som var problematiska. Språkrörens kommentar kring Kaplanaffären säger något om Miljöpartiets syn på antirasism och demokrati. Den är väldigt selektiv. 
Miljöpartiet är antirasister men när en minister besöker en antisemitisk organisation så är det snarare bilden av vår minister vi är bekymrade över, hälsar Miljöpartiets språkrör.