Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Bawar Ismail: Ge polisen cash!

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Moderaterna tänker satsa på 2000 nya poliser i sin vårbudget. Det är ett viktigt budskap i en tid då polismakten präglas av omorganisation och rekordmånga avhopp. För Göteborg har Göteborgsmoderaterna efterfrågat en förstärkning på 300 poliser (GP 20/4). Det är en nödvändig satsning.
Enligt Polisen finns sex av landets femton särskilt utsatta områden i Göteborg. Det handlar om stadsdelar där kriminella gäng verkar och där hot och våld kan drabba lokalinvånarna. Göteborgspolisens satsning ”Trygg i Göteborg” visade sig vara effektivt mot den organiserade brottsligheten i staden. Om det arbetet ska kunna följas upp måste polisen ha resurserna och personalen för att både förebygga och utreda brott.
Men arbetet för ett tryggare Sverige och Göteborg kräver inte bara nya polisaspiranter. Polisens nuvarande arbetssituation måste förbättras. Rekordmånga poliser säger upp sig. 2015 slutade 569 anställda. 
Polisförbundets undersökning svarar sju av tio poliser att de känner sig mer stressade med den nya omorganisationen. Fyra av fem anser dessutom att det påverkat deras arbetssituation negativt. Det är en allvarlig utveckling som visar på hur ansträngd polisens vardag blivit. Och inte blir det bättre av att löneutvecklingen inte motsvarar polisyrkets risker. Ett flertal poliser har gjort sina röster hörda på landets debattsidor och efterfrågat betydligt bättre löner och arbetsvillkor.
”Ge oss löner vi kan leva på och tid att återhämta oss på. Vi värnar vår yrkesstolthet, så snälla – gör det ni också.”, skrev en polis på Aftonbladet Debatt i vintras (3/11-2015). Om poliskåren upplever att de arbetar under allt hårdare press, och med undermålig lön, måste landets politiker ta till sig kritiken. Fler poliser javisst, men det vore välkommet med bättre polislöner.