Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Bawar Ismail: Ett system av elaka män

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Paret Ulla och Torbjörn i Lessebo led båda av demens och behövde en god man för att sköta privatekonomin. Men den gode mannen som de blev tilldelade stal i stället deras pengar. Så mycket som 1,3 miljoner kronor kan ha plockats ut, enligt parets son Fredrik (SVT 25/4).

Lena i Skövde var också i behov av en god man. Även hon fick en person som under flera år tog pengar ifrån henne. Det upptäcktes först när socialtjänstens boendestöd tog en titt på hennes ekonomi. Men kommunen gjorde trots det ingen polisanmälan mot den gode mannen.

Stefan i Piteå hade bland annat fått lönen och delar av ett arv stulet av sin förvaltare. Inte nog med det, han lämnades med skulder på hundratusentals kronor. Även i Stefans fall hade kommunen brustit i sin kontroll.

Dessa exempel är tyvärr inte unika. Av en ny granskning framgår att hundratals miljoner kronor har försvunnit från personer som fått hjälp av förvaltare eller gode män att sköta sin privatekonomi (SVT 24/4). Av samma undersökning framkommer att det handlar om personer som utnyttjat utsatta barn, funktionshindrade, dementa eller svårt sjuka.

Bilden av passiva kommuner och gode män som stjäl från sina huvudmän är skrämmande. Kontrollerna är alltför bristfälliga och de misstänkta fallen polisanmäls inte. Granskningen av slumpmässiga ärenden, som tyder på att totalt 26 miljoner kronor försvunnit, visar att bara ett fall hade polisanmälts under de senaste fyra åren.

Att stjäla pengar från människor som befinner sig i en utsatt situation visar på en gränslös lömskhet. Det är allvarligt och bör leda till kraftigare reaktioner än vad som varit fallet från de ansvariga kommunerna. Men ingen verkar göra något åt problemet. Kommunerna har så kallade överförmyndare som ska kontrollera att gode män agerar hederligt. Men trots att hälften av överförmyndarna fått kritik av länsstyrelserna under de senaste fyra åren leder kritiken ingenvart.

”Vi är tandlösa. Vi är beroende av media. Om vi kritiserar en kommun kan de välja att inte bry sig”, säger Helle Bryn-Jensen, jurist vid Länsstyrelsen i Dalarna (SVT 25/4). Det är fullständigt oacceptabelt att kommunerna inte agerar mot bristande kontroller. Utsatta medborgare måste nämligen kunna förlita sig på att gode män agerar korrekt och utifrån individens behov.

Det bör vara en självklarhet för landets kommuner att polisanmäla vid misstanke om ohederliga förvaltare och gode män. Annars lär fler elaka män stjäla pengar från samhällets utsatta.