Bawar Ismail: Britterna bör lyssna på Obama

LEDARE: "Opinionsundersökningarna visar att valnatten kommer att bli en riktig rysare."

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den 23 juni går britterna till val om Storbritannien ska fortsätta vara medlem i den Europeiska unionen. Premiärminister David Cameron vill stanna kvar i samarbetet, men med det nya avtal som han förhandlade fram med övriga EU-ledare tidigare i år. Ett avtal som bland annat fastslår att Storbritannien slipper en ”allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken”.

Opinionsundersökningarna visar att valnatten kommer att bli en riktig rysare. I Financial Times senaste ”poll of polls” leder ”Stanna kvar-sidan” med 44 procent mot ”Lämna-sidans” 42 procent. Ett brittiskt ja till utträde skulle förgöra Camerons politiska karriär. En premiärminister som förlorar en folkomröstning vars resultat har en avgörande betydelse för Storbritanniens framtid kan inte sitta kvar.

ANNONS

Och kanske pustar Cameron ut när han nu får hjälp från andra sidan Atlanten. I helgen besökte USA:s president Barack Obama Storbritannien. Inför sitt besök bad han i en artikel det brittiska folket om att stanna kvar i EU (The Telegraph 22/4). Budskapet var enkelt: I osäkra tider måste vi samarbeta. Storbritannien har gjort stora insatser i unionen för att dra Europa åt rätt håll, bland annat ifråga om klimatavtalet i Paris och atomenergiavtalet med Iran.

Presidentens ord kanske övertygar några osäkra väljare. Kritiken mot det europeiska samarbetet bottnar i en känsla av förlorad suveränitet. Brexit-förespråkare slänger gärna fram siffror om att 15 till 50 procent av de nya lagarna från det brittiska parlamentet är resultatet av EU-beslut. Londons konservative borgmästare Boris Johnson kallar det för ”rättslig kolonisering”.

Migrationen är även en av de dominerande frågorna i valrörelsen. Flyktingkrisen på den europeiska kontinenten, unionens yttre gränskollaps och välfärdsförmåner för EU-medborgare och invandrare i Storbritannien är bara ett fåtal exempel på vad som driver de brittiska EU-motståndarna.

EU-motståndarnas kritik har en poäng. Om EU-samarbetet ska överleva måste EU decentraliseras. En union där de politiska besluten fattas långt bort från medborgarnas vardag kommer ständigt att dras med legitimitetsproblem. Sådana uppfattningar bör inte avfärdas av EU-vänner.

ANNONS

Men ett brittiskt utträde vore fel i en tid då Ryssland agerar allt mer aggressivt i sitt närområde och då internationell terrorism skördat oskyldiga liv i Paris och Bryssel. När såväl yttre som inre hot försöker att destabilisera europeiska demokratier måste Europa kunna samarbeta över gränserna. Det gäller bland annat informationsutbyte mellan underrättelsetjänster och gemensamma insatser mot terrorceller.

Om Cameron och Obama lyckas övertyga britterna om detta återstår att se.

ANNONS