Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Peter Hjörne: Bättre väder och färre hål i marken!

Göteborgsförslaget är ett bra och roligt initiativ. Själv tar jag mig friheten att komma med ett antal förslag, inte på Göteborgs hemsida, utan på denna sida.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På Göteborgs stads hemsida kan man läsa:
"Göteborgsförslaget är till för dig som har en idé till politikerna om hur Göteborg kan utvecklas. Här kan du lämna in ditt eget Göteborgsförslag och även kommentera och rösta på andras. Förslag som får mer än 200 röster under 90 dagar kommer behandlas av ansvarig polItisk nämnd."

Det är ett bra och roligt initiativ. Och kommer det inte in tillräckligt många goda idéer den här vägen kan Göteborg luta sig mot att det redan finns, som man säger, "tusentals idéer om hur staden kan utvecklas", inom ramen för arbetet med 400-årsjubiléet.
Göteborgsförslaget skall handla om stadens verksamhet, det vill säga "det som kommunen har möjlighet att besluta om." I instruktionerna står också att läsa att man tydligt skall berätta vilken åtgärd som man vill skall vidtas och så uppmanas vi att vara konstruktiva och att ha en hänsynsfull ton.

I fredags hade det kommit in 251 förslag. 13 av dem hade fått mer än 200 röster. Fyra förslag gällde Västlänken. Där föreslogs hearing, offentlig debatt, en kommission och man förordade Gårdaalternativet. Tillsammans samlar förslagen 1300 "likes". Andra uppskattade förslag är dansbana med tak med 249 röster medan ett kulturhus blott gillades av 3 personer. Roller-Derby-hall har 272 anhängare, som gillar en fullkontaktsport på rullskridskor.

Andra förslag med fler än 200 röster är belysning genom Ruddalen, tågstopp i Säve, fri kollektivtrafik, kostnadsredovisning av temporära boenden, byggande av en velodrom, tak på Ruddalen, idrott- och hälsohall i Gunnilse och mc i busskörfälten. Sluta med fjäderimport, är en bubblare med drygt 120 röster medan det vackra förslaget ängsblommor på marksnuttar blott samlade 34 anhängare.

Sammantaget kan man konstatera att det är mycket Västlänk, trafik och hallar.
Själv tar jag mig friheten att komma med ett antal förslag, inte på Göteborgs hemsida, utan på denna sida. Reglerna kan jag därmed tolka lite som jag vill men jag lovar att försöka vara både konstruktiv och hänsynsfull.
Mitt första förslag kan tyvärr inte politikerna göra något åt. Eller?

BÄTTRE VÄDER I GÖTEBORG! Fem grader, elva sekundmeter och horisontellt regn är inte människovärdigt och definitivt inte hänsynsfullt. Å andra sidan kan man inte annat än skratta åt eländet, vilket kanske i själva verket är upphovet till den berömda göteborgska humorn - och den vill och kan vi ju inte vara utan!

Och skulle vädret svika och till äventyrs vara fint så finns det annat elände att skratta åt - till exempel det som under vintern sett ut som en landningsbana för små Ufon utanför stadsbiblioteket. Jag menar alltså de olikfärgade lyktorna i gatan på Övre Avenyn, på stadsplaneringska kallad Nedre Götaplatsen.

FÄRRE HÅL I MARKEN! Det är ställt utom allt tvivel att västlänkar, ombyggnationer, trafikomläggningar och därtill hörande trafikkaos kommer att vara vardag en bra bit in på 2020-talet. Somliga projekt är nödvändiga, andra helt eller delvis inte. Min önskan om färre hål i marken önskan följer i och för sig spelreglerna i Göteborgsförslaget, att det skall gälla "det som kommunen har möjlighet att besluta om". Men hade en ytterligare regel varit att förslaget skulle vara realistiskt så hade jag avstått. Besluten är tagna och viljan och möjligheterna att backa är små eller obefintliga.

Även dessa prövningar har emellertid en positiv bieffekt. Byggnationer och trafikelände kommer göra göteborgarna än mer härdiga och uthålliga, vilket redan tagit oss långt. Men nu kommer dessa egenskaper att nå rent episka höjder. Huruvida vi blir mer hövliga är en annan femma!

MAKTSKIFTE! Korruptionsanklagelser, dödligt gängvåld, västlänksmisstro, segregation och problem i välfärden bygger inte stolthet och framtidstro och det riskerar att överskugga allt det som är bra i vår stad - och mycket är faktiskt bra och mycket går åt rätt håll. Även om den politiska majoriteten självklart inte kan skyllas för allt som är fel så vore det hälsosamt med ett maktskifte i nästa val. Det behövs en känsla av nystart och vi behöver pröva ett nytt ledarskap i Göteborg. Nya makthavare, nya beslutsvägar, nya sätt att kommunicera och nya beslut i gamla frågor skulle vitalisera vår stad. Men då vill det till handlingskraft och nytänkande från dagens opposition! 

BÄTTRE VÅRD, SKOLA, OMSORG - IGEN OCH IGEN! Vi kan komma med aldrig så många idéer och förslag i stort som i smått, och det skall vi göra. Men viktigast är och förblir de stora systemens förmåga att leverera vad vi medborgare betalar hög skatt för. Somligt är beroende av beslut nationellt och i regionen men mycket avgörs i stan. 

INTEGRATION NU!  Att komma till rätta med segregationen och utanförskap är av allra största betydelse. Att tala om problemen som de är, är ett första steg mot de insikter som gör att man kan vidta rätt åtgärder. Att förneka är att vända ryggen åt dem som behöver samhället mest. Krafttag mot våld och gangsterism är centralt för att motverka framväxten av parallella samhällen. Stora satsningar på att få nyanlända i arbete snabbt och en effektiv skola är andra nödvändigheter.

Självklarheter? Måhända  - men också det självklara förtjänar att upprepas. 
Fortsättning följer nästa vecka!