Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: "Att vandalisera migrantläger är ynkligt"

Kopplingen mellan regeringens politik och hatbrotten mot EU-migranter är svajig. Minst sagt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att vandalisera migrantläger och trakassera tiggare är lika ynkligt som ondskefullt. Och det är ett misslyckande när staten inte kan garantera trygghet för utsatta människor som befinner sig här.

Thomas Hammarberg, som tidigare var Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, leder nu Kommissionen mot antiziganism. I helgen intervjuades han av SVT. Ämnet var vilken effekt regeringens uttalanden om EU-migranter har fått. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har ju rekommenderat att man ska ge pengar till frivilligorganisationer, hellre än direkt till tiggare. Och justitieminister Morgan Johansson (S) har talat om att det måste bli lättare att avhysa människor från olagliga bosättningar.

Hammarberg sa att dessa uttalanden kan ha lett till att tiggarna känner sig ovälkomna och att de får mindre pengar i pappmuggarna. Det låter inte osannolikt – och får nog även sägas vara regeringen syfte, vad man än tycker om det.

Men sedan ger sig Hammarberg ut på ett gungfly:

”Det intryck jag har fått är att det har gett en sorts legitimitet till de aktioner som har genomförts av extremister och en del huliganer och berusade människor mot EU-migranterna.”

Hur då? Menar Hammarberg att fulla slynglar som ställer sig och urinerar på sovande tiggare känner att de har jämställdhetsministerns stöd? Eller att den som sätter eld på ett migrantläger faktiskt tror sig gå justitieministerns ärenden?

Amerikansk forskning visar att hatbrott utförs av människor som får en kick av det, som vill hämnas verkliga eller inbillade händelser, som vill få bort en viss typ av människor från ett område, eller i undantagsfall som ett led i en större plan för ett annat slags samhälle. Och för att de hatar. Men inte för att de känner att de ”fått lov” av regeringen.