Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Alice Teodorescu: Att välja - och välja bort

Beslutet i Idrott- och föreningsnämnden om att ta bort de fria baden för barn och ungdomar för att spara resurser illustrerar politikens dilemma och verklighet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Idrotts- och föreningsnämnden har ett underskott på 25 miljoner kronor. Under tisdagskvällens nämndsammanträde beslutades därför om en rad besparingar, däribland att de avgiftsbefriade baden för barn och unga i Göteborgs simhallar ska tas bort. Enligt nämndens ordförande Elisabeth Lann (KD) innebär åtgärden att man undviker besparingar av kärnverksamheten, såsom underhåll av anläggningar och föreningsbidrag.

Men Bettan Andersson (V), ledamot och vice ordförande i nämnden, är av en annan uppfattning: ”Jag tycker att det rimmar illa med visionen om att vi ska göra göteborgare friskare. Dessutom har fria bad varit väldigt viktiga för barn i våra fattigare stadsdelar.” (GP 26/3).

Det är lätt att förstå, och sympatisera, med bägge perspektiven. Samtidigt illustrerar frågan just de intresse- och målkonflikter som all politisk verksamhet är spunnen av men som det sällan talas om.

För det första ska man komma ihåg att det som är ”fritt” ytterst sällan är gratis. Skolan är inte gratis, ej heller de statliga museerna eller de kommunala baden. Även om den som nyttjar tjänsten är avgiftsbefriad drivs verksamheten med skattepengar som alla som arbetar måste betala.

För det andra är det, precis som Lann framhåller, en fråga om prioriteringar. När resurserna är ändliga måste politiker och beslutsfattare välja – och välja bort. Att då prioritera kärnverksamheten framför avgiftsfria aktiviteter för särskilda grupper är principiellt rätt.

Många kommuner dras i dag med allt svårare ekonomiska förutsättningar, inte minst på grund av en åldrande befolkning. En situation som kan komma att bli ännu kärvare när vi så småningom går in i lågkonjunktur. I ett sådant läge återstår att höja skatten och/eller att skära i utgifterna. Det idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg tvingats göra kommer med andra ord att bli vardagsmat för allt fler kommuner och beslutsfattare.