Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Att hjälpa utan att synas

Samtiden är fylld av personer som skryter om sina goda handlingar. Men riktiga dygder kan inte mätas i hur många som lajkar dem och inget etiskt system är hållbart om det bygger på bekräftelse och narcissism.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hemlösa.se beskriver sig som en icke vinstdrivande förening som hjälper hemlösa. Alla intäkter går oavkortat till hjälpande och verksamheten bedrivs med hjälp av volontärer. En av dessa är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som enligt Hemlösa.se vid flera tillfällen hjälpt till i verksamheten.

Det som imponerar med Sjöstedts gärning är inte bara handlingen i sig, att han tar sig tiden att hjälpa en behjärtansvärd verksamhet. Det är att han inte skryter om det i alla kommunikationskanaler han har. Många andra politiker hade poserat med kaffekannor och hemlösa framför kamerorna. I en tidsålder när allt fotograferas och läggs upp för att passa personliga varumärken är den ovinklade och ickeopportuna handlingen sällsynt.

En god handling som ingen eller få bevittnar uttrycker att handlingen utförs för att den är dygdig i sig. För några veckor sedan såg jag en äldre kvinna utanför fönstret som plockade en tom chipspåse. Därefter slängde hon den i en papperskorg. En obetydlig men ändå värdefull handling. Tom på begär efter bekräftelse. Så sällsynt i en tid när värdet av en handling bedöms utefter hur många som berömmer den.

För de grekiska och romerska stoikerna som Cleanther och Seneca var det inte orden som uttryckte hur dygdig en människa var, utan handlingen. Detta är en lärdom som kan behövas i vår samtid när bilden och vinkeln, det vill säga när ordet i mer raffinerad form, trumfar handlingen. Små handlingar som utförs för att de på sitt lilla sätt leder till något bra har en enorm inneboende kraft.

Kärnan i den stoicistiska skolan är att acceptera det man inte kan förändra, både hos sig själv och andra, och göra vad man kan, i alla lägen, för att agera dygdigt. En etiskt försvarbar handling behöver inte vara grandios eller bekräftad för att vara värd insatsen. Den obetydliga dygdiga handlingen, multiplicerad med miljoner, förändrar inte bara oss själva utan även vår omgivning.

Politiker som skryter och poserar finns i överflöd. Har alltid funnits. Det tillhör ämbetet att berömma sig själv. I kontrast till detta är den ödmjuka och otvunget dygdiga hållningen är ett föredöme. På det området kan många, politiker och andra, lära sig av Jonas Sjöstedt.