Att gå Moskvas ärenden är inte Sverigevänligt

Ledarkrönika: En majoritet i riksdagen kommer att rösta för avtalet. Men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, två partier som säger sig stå långt ifrån varandra, vill begära en så kallad vilandeförklaring av ärendet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Under onsdagen röstar riksdagen om Sveriges värdlandsavtal med Nato. Ett sådant avtal skulle leda till ett svenskt Nato-medlemskap enligt Nato-motståndarna. Inte alls menar däremot försvarsministern Peter Hultqvist (S) (Expressen 24/5).

Avtalet reglerar bland annat hur Sverige och Nato ska utföra gemensamma militärövningar på svensk mark. Finland har redan ingått ett liknande värdlandsavtal med Nato.

En majoritet i riksdagen kommer att rösta för avtalet. Men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, två partier som säger sig stå långt ifrån varandra, vill begära en så kallad vilandeförklaring av ärendet. Om så sker kan beslutet om värdlandsavtalet skjutas upp i ett år.

Vänsterpartiets motstånd mot värdlandsavtalet med Nato är i och för sig inget överraskande. Antiamerikanismen vägleder Vänsterpartiet i utrikes- och säkerhetspolitiken.

ANNONS

Islamiska Staten skulle inte bombas hävdade partiet, för amerikanska interventioner ansågs hemska (Vänsterpartiets hemsida 19/8-2014). Något frihandelsavtal med USA vill vänsterpartisterna inte heller ha. USA är medlem i Nato, därför ska Sverige stå utanför (Aftonbladet 5/6-2015). Det spelar ingen roll för Vänsterpartiet vad det faktiska värdet av ett avtal är så länge USA är inblandat.

Vänsterpartiets kompanjon i denna omröstning har andra bevekelsegrunder. Det är sedan länge känt att SD går Moskvas ärenden i Europaparlamentet. Partiet har bland annat motsatt sig en granskning av Rysslands informationskrigföring och den ryska finansieringen av ytterlighetspartier i Europa. Deras Europaparlamentariker har till och med rest sig i protest när frågan om Putinregimens inskränkningar av de mänskliga rättigheterna varit på tapeten i Europaparlamentet (Aftonbladet 10/6-2015).

Det är ingen hemlighet att Ryssland inte vill att Sverige samarbetar med Nato. Säpo har tidigare varnat för att ryska agenter arbetar aktivt i Sverige för att motarbeta värdlandsavtalet med Nato (DN 30/4). För att vara ett Sverigevänligt parti kryper emellertid Sverigedemokraterna oroväckande nära en linje som är allt annat än Sverigevänlig inom den regionala säkerhetspolitiken.

Sveriges försvarskapacitet är kraftigt försvagad. Det måste bli ändring på det. Men givet att utgångsläget är såpass allvarligt behöver vi alla samarbeten som går att finna med våra grannländer. Till det hör värdlandsavtalet som nu äventyras av riksdagens två ytterlighetspartier.

ANNONS
ANNONS