En desinformationskampanj mot svenska myndigheter pågår på sociala medier.
En desinformationskampanj mot svenska myndigheter pågår på sociala medier. Bild: Christine Olsson/TT

Bawar Ismail: Är imamernas trygghet viktigare än vår?

Trots utvisningsbeslut kan utpekade säkerhetshot fortsätta verka i Sverige.

ANNONS

Hatkampanjen mot den svenska socialtjänsten fortsätter. Konspirationsteorierna i arabiskspråkiga sociala medier avlöser varandra. Muslimska barn ”kidnappas” med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) för att tvångskonverteras till kristendom, hävdas det i upprörda inlägg i stängda Facebook-grupper. Likaså att svenska myndigheter påstås bedriva krig mot islam eller att omhändertagna barn blir påtvingade fläsk och alkohol. Det är bara några av de många rykten som sprids på nätet.

Säkerhetspolisen följer utvecklingen noga. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) ligger utländska islamistiska extremister bakom den pågående hatkampanjen mot socialtjänsten. En av upphovsmännen bakom de falska nyheterna har uttryckt stöd för terrorsekten Islamiska staten. Den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet deltar aktivt i desinformationskampanjen.

ANNONS

MPF varnar nu för att hatkampanjen kan övergå till våld. Redan i stiftelsen Dokus och journalisten Sofie Löwenmarks granskning framkom våldsamma inlägg där upprörda personer uppmanade till attacker mot socialkontor.

LÄS MER: Vad hatet mot socialtjänsten säger om Sverige

Och mitt i denna farliga desinformationskampanj rör sig personer som utgör hot mot rikets säkerhet. Det handlar om de utvisningsdömda imamerna som enligt Säpo utgör allvarliga säkerhetsrisker. De har ännu inte utvisats på grund av verkställighetshinder.

Gävleimamen Abo Raad deltar aktivt i hatkampanjen. Han har tagit upp ämnet i sin fredagspredikan. I ett tal han lagt upp på sin Facebook-sida hävdar han att LVU används av forskare, jurister och politiker med sina "egna personliga syften". Vidare uppmanar han sina följare till att demonstrera mot LVU som enligt honom är en ”mycket kritiserad och farlig lag”. Även Abo Raads utvisningsdömda kollega Fekri Hamad har engagerat sig i frågan.

I måndags stod således demonstranter utanför Sveriges riksdag och på söndag ska en liknande demonstration mot LVU anordnas i Göteborg. Gävleimamens son, Raad Al Duhan, utvisningdömd på samma grund som fadern, sprider också desinformation om LVU. På videotjänsten Tiktok talar han illa om socialtjänsten och sprider konspirationsteorier om att Säpo styr Sverige.

ANNONS

I Sverige kan alltså utvisningsdömda individer som av säkerhetspolisen bedöms vara ett hot mot samhället fortsätta verka fritt och delta i en påverkanskampanj med syftet att spä på muslimska invandrargruppers misstro till svenska myndigheter. En påverkanskampanj som enligt MPF faktiskt kan leda till våldsdåd.

Tidigare i januari utvisades en imam till Irak som likt Gävleimamen och hans son bedömts vara ett hot mot rikets säkerhet. Det är alltså fullt möjligt för svenska myndigheter att verkställa utvisningarna. För att möjliggöra fler utvisningar behöver regeringen förhandla med hemländerna för att garantera de utvisades liv och säkerhet. Med uppföljande besök av svenska myndighetsrepresentanter går det sedan att följa upp om garantierna efterlevs.

Vi kan inte låta utvisningsdömda säkerhetshot verka fritt i vårt land. Vad gäller Gävleimamen och kompani visar deras engagemang i hatkampanjen mot socialtjänsten att de fortfarande utgör en fara för allmänheten. I ett sådant läge kan vi inte låta verkställighetshinder stå i vägen för vår trygghet.

LÄS MER: Har regeringen glömt bort de farliga imamerna?

LÄS MER: Varför utvisar Sverige inte extrema imamer?

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS