Ann-Sofie Hermansson: Klassklyftor på kyrkogården

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Från min lägenhet har jag utsikt över Stampens kyrkogård. För många göteborgare mer känd som Tänk på döden-kyrkogården på grund av skylten med det uppfordrande budskapet. Längre bort ligger den fina Mariakyrkan. Tittar man noga kan man se att den är lite lik den ståtliga Domkyrkan. Det kan bero på att det är samma arkitekt som ritat kyrkorna. Har man vägarna förbi hållplats Ullevi Norra är både Mariakyrkan, kyrkogården och Tänk på döden-skylten värda ett besök. Jag brukar promenera genom kyrkogården och slås alltid av hur pampiga de gamla gravstenarna och minnesmonumenten är. Trots att döden mer eller mindre rättvist ska drabba oss alla utgör de olika minnesstenarna en tydlig bild av det ojämlika klassamhället. Visst är de från en äldre tid men det är något oerhört sorgligt över ansträngningarna att ända in i döden vilja visa att det är skillnad på folk och folk. Lite som det cyniska uttrycket den som har mest grejer när den dör vinner. Men även om det var värre på den tiden de äldre gravstenarna på Stampen restes växer också idag klassklyftorna mellan dem som har och dem som inte har. Skillnaderna har visserligen accelererat tack vare regeringen Reinfeldts brutala systemskifte på senare år, men inte heller tidigare socialdemokratiska regeringar kan svära sig fria. Det verkliga trendbrottet inträffade efter 1990-talskrisen när säkerligen nödvändiga men hårda nedskärningar drevs igenom. Effekterna ser vi nu.

ANNONS

På tisdag nästa vecka kommer Gösta Esping-Andersen, internationellt ledande forskare i social- och välfärdspolitik, att föreläsa under rubriken Att investera i barn och utjämna livschanser. Det är Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg som bjuder in alla intresserade den 8 november klockan 16.00 på Folkets Hus i Göteborg. Det är gratis och ingen föranmälan behövs. Föreläsningen hålls på engelska men redan nu finns Esping-Andersens rapport översatt till svenska att hämta på Tankeverksamhetens hemsida.

Esping-Andersen konstaterar att vad som händer i förskoleåldern är fundamentalt för barns förmåga och motivation för inlärning när de i ett senare skede ska börja skolan. Hans slutsats är att vi bör ägna mycket mer av vår uppmärksamhet åt vad som händer i familjen än åt utbildningspolitiken om vi vill minska klyftorna och förbättra barns livschanser. Det handlar om förskolan men även om politiska insatser som stärker kvinnors förhandlingspositioner. Jag brukar tolka uppmaningen om att tänka på döden som att det är viktigt att ta vara på livet. Tiden är kort. Alla ungar borde få samma chans innan det är för sent.

ANNONS