Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen i fortsatt motlut

Varje stor reform kan angripas i detaljerna.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Valrörelsen närmar sig. Hettan och nervositeten tilltar. Stefan Löfven tog för några timmar initiativet när han förklara sig villig att regera med stöd av vilket parti som helst – utom Sverigedemokraterna. Det lät väldigt statsmannamässigt. Men efter lite eftertanke infann sig frågan vad Socialdemokraternas politik före valet i så fall är värd efter valet?

Stefan Löfvens samarbetsinvit kom för sent i mätperioden för att sätta avtryck i GP/Sifos väljarbarometer för november. Hur väljarna reagerar, om de reagerar, får vi veta först i decembermätningen. Då får vi också veta om Folkpartiets vässade jämställdhetspolitik från det nu pågående landsmötet lockar nya väljare.

Vill väljarna ha fler ”pappamånader” för jämställdhetens skull, eller vill de hellre ha frihet att fördela föräldraledigheten efter egna behov? Frågan är laddad även inom regeringsalliansen där Kristdemokraterna försvarar valfriheten medan Folkpartiet viftar med moralpinnen.

Väljarbarometern för november visar stiltje i opinionen. Det rödgröna blocket når tillsammans 50,9 procent mot regeringsalliansens 38,9 procent. Skillnaden är stor, men inte ointaglig.

Regeringens största problem är att varje stor reform kan angripas i detaljerna. Sjukförsäkringsreformen var nödvändig, men det kommer alltid att finnas människor som blir felbehandlade. Det kan framställas som skonsammare att tillåta evig sjukskrivning i stället för att rehabilitera och arbetspröva. Men sett till helheten var Socialdemokraternas masspensioneringar av långtidssjukskrivna ingen bra lösning.

I skolpolitiken har Jan Björklund genomfört de mest omfattande och nödvändiga skolreformerna i modern tid. Efter valförlusten 2006 gjorde Socialdemokraterna helt om. Nu angriper de Björklund för att hans reformer inte ger resultat fort nog.

Även skattedebatten har sina dråpliga inslag. Jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag har bekämpats som förödande för välfärden, varefter de godtagits. Nu accepterar Socialdemokraterna till och med jobbskatteavdrag innan de införts.

Det finns mycket för regeringen att ta tag i. Valrörelsen har knappt börjat.

GP 17/11 -13