Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen är inte ett trovärdigt alternativ

SCB:s novembermätning visar att de borgerliga inte förmår att utnyttja regeringens problem. Alliansen framstår uppenbarligen inte som ett trovärdigt alternativ.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

De borgerliga partierna i riksdagen har problem. Trots att opinionen är missnöjd med regeringen ser den inte att Alliansen skulle kunna göra jobbet bättre. Det är vad som kan utläsas ur den SCB-undersökning som presenterades idag. 

Det vanliga är annars att oppositionspartierna i en undersökning mitt emellan två val har fördel mot den styrande konstellationen. I SCB:s novembermätning 2012 ledde de rödgröna med nästan 8 procent över Alliansen. Nu leder i stället det regerande blocket, trots att de två regeringspartierna S och MP tappar.

Varför lyckas då inte Alliansen dra nytta av regeringens problem? Det finns åtminstone två förklaringar som är svåra att kringgå.

För det första lyfter inte opinionen för det största partiet Moderaterna. I SCB ligger M under valresultatet från 2014. I stället är det Sverigedemokraterna som växer. Det tyder på att människor inte litar på den omprövning som M säger sig ha gjort. 

Och varför skulle de egentligen? Partiet leds ju av samma kompisgrupp som tills nyligen stod för något helt annat. Partiet hade aldrig någon verklig eftervalsdebatt och Anna Kinberg Batra valdes utan partiledarstrid. Den nya linjen framstår mest som yta.

En annan orsak till att det borgerliga blocket inte lyckas växa i opinionen är att Alliansen nu är ett mer tveksamt regeringsalternativ. I den centrala frågan om migration har M och den största samarbetspartnern Centerpartiet helt olika ingångsvärden. C tycker att migrationen är för kontrollerad, medan M vill dra i alla bromsar som finns. Att C och M då tillsammans skulle kunna regera landet på ett ansvarsfullt sätt förefaller inte helt övertygande. 

Om utvecklingen fortsätter som den gör kan Stefan Löfven gå in i valrörelsen 2018 med den fördel som många S-ledare före honom också har haft: Nämligen att det saknas ett trovärdigt samlat alternativ.