Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Håkan Boström: Alla skandalers lika värde

Politikerskandaler ute i kommunerna är ett kärt ämne för kvällspressen. Men skandalerna ska helst passa in i mallen.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I början av veckan uppmärksammade både Expressen och Aftonbladet att Kristdemokraterna i Arboga delat satirbilder riktade mot Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). På en av bilderna syns Lööf och Björklund sitta i baksätet på en bil med varsin leksaksratt, medan Stefan Löfven sitter i framsätet och är den som myndigt kör bilen.

Harmlöst kan man tycka. Uppenbarligen inte. Det blev två hela artiklar i Aftonbladet och en i Expressen. Centerpartiets andre vice ordförande, Fredrick Federley, fick dessutom lägga ut texten om den hemska smutskastningen.

KD är nu inte det enda parti i Arboga som har en fäbless för karikatyrer. I veckan avslöjades även att Vänsterpartiet på samma ort lagt upp en nidbild. Bilden föreställer Liemannen, draperad i den amerikanska flaggan, med den israeliska flaggan påmålad på själva lien. Figuren går från dörr till dörr och lämnar blodspår efter sig. På dörrarna står målat namn på länder: Irak, Syrien, Ukraina, Venezuela.

Tilltaget har kritiserats av svenska kommittén mot antisemitism just för sin uppenbara judefientlighet. Det hela säger en del om vilka underströmmar som finns inom Vänsterpartiet. Att USA på något sätt skulle vara skyldig till lidandet under den socialistiska diktaturen i Venezuela eller till inbördeskriget i Ukraina får dessutom betecknas som Putinpropaganda av grövsta format.

En skandal på riktigt. Men i kvällspressen blev det inte en rad om detta. Lika tyst har det varit om Centerns affischnamn i Sölvesborg, som nyligen polisanmälts för att ha mordhotat en moderat politikerkollega och i inlägg på Facebook kallat politiska motståndare för babianer och andra grova tillmälen.

SVT och lokalpressen har uppmärksammat samtliga dessa händelser. I kvällspressens klickdrivna journalistik verkar dock manuset över hjältar och skurkar inte sällan vara färdigskrivet från början.