Utanför den nattklubb i Malmö som drabbades av ett sprängdåd natten mellan måndag och tisdag.
Utanför den nattklubb i Malmö som drabbades av ett sprängdåd natten mellan måndag och tisdag. Bild: Johan Nilsson/TT

Alla påverkas när våldet blir inslag i vardagen

Människor som vaknar mitt i natten av höga smällar, föräldrar som möter avspärrningar när de lämnar sina barn vid förskolan, barn som blir vittnen till dödsskjutningar när de leker i parken. Det sker inte hela tiden, men alldeles för ofta.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sveriges tredje största stad har länge haft problem med gängkriminalitet, något som yttrat sig genom ett stort antal skjutningar och sprängdåd de senaste åren. Fyra händelser under samma dygn är emellertid exceptionellt även för Malmö.

I måndags eftermiddag skedde en dödsskjutning på Hålsjögatan och under kvällen kom larm om ytterligare en skottlossning. Senare under natten inträffade två sprängdåd med en timmes mellanrum: det ena i ett bostadshus, den andra utanför en nattklubb som vid tillfället var stängd.

Enligt polisen kan Malmöborna trots detta känna sig trygga ”Jobbar man inte i fel bransch ska man känna sig trygg i Malmö, det är vår uppfattning. Sen har jag trots allt full respekt för att man känner oro i staden ändå såklart” sade Erik Jansåker, polischef för lokalpolisområde söder (GP 11/6).

ANNONS

Man kan förstå att polisen inte vill sprida panik bland invånarna, men det är felaktigt att insinuera att laglydiga människor inte drabbas av våldet. I polisens rapport om allvarlig och organiserad brottslighet från 2017 går att läsa att ”Attityden gentemot tredje man har blivit mer likgiltig”.

Detta manifesteras genom att skjutningar i större utsträckning sker på offentliga platser: i bostadsområden, på torg, inne i restauranger. Givetvis drabbar det människorna som vistas i dessa miljöer, oavsett vilken bransch de jobbar inom.

Det finns flera fall runtom i landet där vanliga människor blivit träffade av kulor ämnade för någon annan, eller dött i sprängdåd. Shayan blev 22 år gammal, Petar blev 20 år, Yuusuf hade precis fyllt 8, Luna blev 4 år gammal.

Oskyldiga dödsoffer är den yttersta konsekvensen av gängkrigen. Men även de som inte fysiskt skadas påverkas när skjutningar och sprängdåd blir inslag i vardagen. För ett år sedan skedde en dödsskjutning i Nydalaparken i Malmö – knappt 100 meter bort lekte ett 50-tal barn på en lekplats. I november förra året blev en taxibil i Malmö beskjuten utanför en förskola. Bara ett par veckor senare skedde en dödsskjutning utanför en förskola, även den i Malmö.

Natten mot onsdag skedde ytterligare ett sprängdåd i Malmö. Hittills i år har det skett minst 17 kraftfulla explosioner i staden (KvP 13/6). Restauranger har drabbats, liksom flerbostadshus.

ANNONS

Människor som vaknar mitt i natten av höga smällar, föräldrar som möter avspärrningar när de lämnar sina barn vid förskolan, barn som blir vittnen till dödsskjutningar när de leker i parken. Det sker inte hela tiden, men alldeles för ofta.

Att laglydiga invånare sällan dör i gängkrigen, även om det faktiskt har hänt, är en blek tröst. Kriminella ska inte heller behöva dö – de ska lagföras. Det bästa sättet att få Malmös invånare att känna sig trygga är att få bort de kriminella från gatan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS