Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Teodorescu Måwe: Alice Teodorescu: Cirkus MP, kapitel 572

LEDARE: "De har fått sina värderingar, liksom sitt ledarskap och omdöme ifrågasatt."
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Med en knapp timmes varsel kallade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin till presskonferens under måndagen. Budskapet från de två var att partiet behöver en nystart efter de senaste veckornas turbulens. Fridolin påpekade att Miljöpartiets värderingar är starka (vilka av värderingarna, de ni pratar om eller de ni agerar efter?) och att "det här är en allvarlig situation för vårt parti" (allvarlig för att ni blivit påkomna eller för att ni gjort fel?).

Därefter kom det något förvirrande beskedet om att Romson och Fridolin visserligen inte avgår men att de kan tänka sig att lämna sina poster om valberedningen anser att det finns andra i partiet som skulle kunna göra deras jobb bättre.

Om knappt tre veckor håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. Om partiledningen tidigare oroade sig för hätska debatter om brunkol och sådant som av renläriga miljöpartister, bara fram tills under senhösten hade avfärdats som "brun" migrationspolitik, kan de nu andas ut. Den debatt som riskerar att blossa upp - om valberedningen tar språkrören på ordet och med mycket kort varsel faktiskt skakar fram några kandidater som i vart fall inte gör Romsons och Fridolins arbete sämre än de själva hittills gjort - kan bli tio resor värre.

Så varför öppnar de redan så kritiserade språkrören upp för en utveckling som kan ta en sådan riskfylld riktning? Under den gångna helgen har kritiken inifrån partiet blivit alltmer högljudd, från såväl kommun- som riksdagspolitiker. De har fått sina värderingar, liksom sitt ledarskap och omdöme ifrågasatt. Genom att nu öppet påminna valberedningen om att göra det arbete som alla valberedningar har att göra, inför varje kongress, försöker språkrören sätta bilden av ett parti med högt i tak som styrs av lyssnande och ansvarstagande ledare som sätter partiet - inte makten - framför de egna karriärerna.

Det är ett högt politiskt spel som de spelar, även om ett besked från kongressen om fortsatt förtroende skulle kunna få tyst på kritikerna - tillfälligt i varje fall. Ur ett mer långsiktigt perspektiv handlar det om att skapa nytt förtroende för ett parti som svikit sina hjärtefrågor i regeringsställning, som anklagats för toppstyrning och för islamistisk infiltration. Att det är samma valberedning, som för en vecka sedan inte såg problemet med Yasri "skakar inte hand med kvinnor" Khan, som ska bedöma sittande språkrörs lämplighet och fortsatta möjlighet att bringa nytt klorofyll i den vissnande maskrosen bådar inte gott. Fortsättning följer!