Adam Cwejman: Valet i Polen tar landet i ny riktning

ANNONS
|

Söndagens polska parlamentsval är på många sätt historiskt. För första gången saknar det polska parlamentet, Sejmen, ett uttalat vänsterparti som en följd av att vänsterkoalitionen inte klarade att komma över spärren. Därigenom fick valets vinnare, konservativa Lag och Rättvisa (PiS), egen majoritet i parlamentet.

En viktig orsak till detta var att det nystartade vänsterpartiet Razem, som inte heller klarade sig över spärren, knep de nödvändiga vänsterrösterna. Står sig resultatet är det första gången ett polskt parti givits mandat att styra på egen hand.

Vinnare, förutom PiS, var det nystartade partiet Kukiz´15. Partiets ledare, nöjesprofilen Pawel Kukiz, gick till val på att införa majoritetsvalsystem, slopande av partistödet och förstatligande av banker.

ANNONS

Även det nystartade liberala partiet Nowoczesna kom in i parlamentet med en radikal marknadsliberal agenda, medan den eklektiske och extremliberale nationalisten Janusz Korwin-Mikke missade spärren med en tiondels procent.

Donald Tusk, Medborgarplattformens (PO) fixstjärna och tidigare premiärminister, styrde en stabil liberal mittenregering under två mandatperioder. Landets eko-nomi och infrastruktur utvecklades och tillväxten var hög även under finanskrisen.

Sedan Tusk lämnat partiets ledning för kommissionärsposten i Bryssel har inte mycket gått vägen för efterträdaren Ewa Kopacz. Spionskandalen, när högt uppsatta politiker avlyssnades under tiden som de snackade skit om väljarna, har satt sina spår. PO kunde i valrörelsen helt enkelt inte svara på varför de förtjänade en tredje mandatperiod.

Polen har tidigare röstat efter en väst-öst-axel. De fattigare agrara delarna i öst har röstat på PiS och de rikare delarna i väst på PO. Efter detta val har allt förändrats. PiS vann väljare bland unga och gamla och gjorde inbrytningar i helt nya grupper, även i storstäderna.

I en handvändning har vårt sydliga grannland gjort en tvär politisk omsvängning. PiS har gått till val på omfattande valfläsk och klassisk vänsterpolitik. En ”allt till alla”-politik kombinerad med nationalism, främlingsfientlighet och ett närmande mellan kyrka och stat.

ANNONS

Den kanske viktigaste frågan som landet står inför är om PiS kommer att genomföra de konstitutionella förändringar de tidigare aviserat. Dokument, som fram tills för en vecka sedan låg ute på partiets hemsida, visade tydligt partiets önskan om en förändring i riktning med den Viktor Orbán och Fidesz genomfört i Ungern. Svagare maktdelning, politisering av domstolsväsendet och möjlighet för presidenten att styra genom dekret.

Reformerna beskrivs av PiS som nödvändiga och patriotiska. I själva verket är det frågan om ett dråpslag mot demokratin och ett steg mot ett semiauktoritärt politiskt system. Ett av Europas största länder står inför en helt ny epok.

ANNONS