Adam Cwejman: Rädda observatoriet!

Slottsskogsobservatoriet dras sedan ett långt tag tillbaka med allvarliga ekonomiska problem. Samtidigt verkar intresset från kommunen att rädda verksamheten vara obefintlig. Detta alltmedan slöseriet med kommunala skattekronor fortsätter i oförminskad takt på annat håll.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I 88 år har göteborgare av alla åldrar blickat upp mot stjärnorna från Slottsskogsobservatoriet. Snart kan det vara slut. Som GP tidigare rapporterat har observatoriet allvarliga problem med ekonomin och det skulle krävas intervention från Göteborgs stad för att lösa knipan (GP 5/5 2016).

Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad tvistar om vem som har huvudmannaskap, vilket leder till att observatoriet står utan pengar. Det handlar om rätt små summor. Mindre än en miljon kronor krävs för att få driften att gå ihop. Göteborgs Stad hävdar att verksamheten faller under regionens ansvarsområde, medan regionen bollar tillbaka ansvaret till kommunen.

Som ledarsidan uppmärksammade i fredags finns det kommunala verksamheter, exempelvis en mjölkgård (som 17 miljoner kronor investerats i) vilka knappast behöver bekostas med offentliga pengar (GP 10/11).

ANNONS

I ett upprop skriver ett antal akademiker och företrädare inom astronomikretsar att verksamheten utgör en viktig resurs för ”skolor och astronomiintresserade och utgör en unik möjlighet inom Göteborg med omnejd att öka intresset för forskning och naturvetenskap”.

En mjölkgård som ägs av kommunen är ingen ”unik möjlighet” för skolbarn att uppleva jordbruk. Det finns gott om gårdar i Västsverige som kan besökas. Men det finns bara ett ordentligt observatorium i Göteborg med den sortens verksamhet som Slottsskogsobservatoriet erbjuder. Prioriteringen visar verkligen inte prov på något bra omdöme.

Göteborg har en stolt tradition av naturvetenskaplig forskning. Det är ett arv som borde vårdas och värnas av Göteborgs Stad. Att få en inblick i universums storslagenhet, mitt i Göteborg, är en fantastisk möjlighet för alla.

Det är märkligt att observatoriets kris röner så få reaktioner från kommunen. Och med tanke på hur mycket pinsamt slöseri med skattepengar som slinker igenom vore det tragiskt om en så behjärtansvärd, och i sammanhanget billig, verksamhet tvingas lägga ned.

ANNONS