Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Sveriges nya gatubarn

Svenska myndigheter står handfallna inför det ökade antalet gatubarn från Nordafrika.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sedan år 2012 har antalet ensamkommande flyktingbarn från Nordafrika, framför allt Marocko, till Sverige ökat för varje år. Nu uppskattas ungefär 800 barn och ungdomar från regionen befinna sig här.

Myndigheterna står handfallna. Ingen vet riktigt hur man ska hantera situationen med de marockanska gatubarnen. För det är oftast på gatan som de hamnar. De får sällan uppehållstillstånd i Sverige eftersom de flesta saknar asylskäl. Om de söker asyl rymmer de oftast från det HVB-hem eller asylboende där de placerats i väntan på att deras fall ska utredas.

Gatubarnen litar inte på samhället och saknar helt förtroende för vuxna. Många av dem är föräldralösa och har även vuxit upp som gatubarn. Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets nationella samordnare, säger att: ”De uppvisar en väldigt stark misstro mot myndigheter och vuxenvärlden och de signaler vi får från socialtjänst och poliser är att man inte alltid vill ta den vård och omsorg, som trots allt erbjuds.” (SVT 10/5 2015).

Vad händer egentligen med gatubarnen?

Många av dem bor på gatorna i Sveriges storstäder, framförallt i centrala Stockholm och Göteborg. De går inte i skolan och arbetar sällan. Många ägnar sig åt brottslighet såsom personrån och snatteri. Vissa använder droger.

Gatubarnen har blivit ett allt större bekymmer för polisen. En Stockholmspolis, som arbetar i city och vill vara anonym, säger till SVT att polisen går på knäna (SVT 25/1). Arbetet kräver betydande resurser och tar fokus från annan verksamhet.

Det tros finnas ungefär 200 gatubarn i Göteborg. I lördagens GP beskrevs hur deras tillvaro ser ut. Nordstan har blivit deras främsta tillhåll. Polisen kallar det för en fritidsgård utan vuxna. De har tvingats öka sin närvaro i området och vill till och med begränsa öppettiderna i Nordstan för att skingra de gäng som annars rör sig där.

I februari kommer Social resursförvaltning i Göteborg att presentera en kartläggning av gruppen och föreslå åtgärder för vad som bör göras framöver. Frågan ligger förvisso på de enskilda kommunernas bord, det är upp till dem att sörja för minderåriga som vistas i kommunen, men det krävs ett helhetsgrepp från regeringen för att hantera situationen.

Regeringen har i sin tur försökt pressa Marocko att ta ansvar för gatubarnen. Förra veckan meddelade inrikesminister Anders Ygeman (S) att regeringen har lyckats nå en överenskommelse med landet (SVT 19/1). Framöver är tanken att gatubarn utan asylskäl ska identifieras och skickas tillbaka till sitt hemland.

Förhoppningsvis kommer samarbetet med Marocko att påbörjas så fort som möjligt. Det kan inte fortsätta som i dag. Sverige har inte möjlighet att ta ansvar för människor som saknar asylskäl, oavsett om deras situation är svår eller ej.