Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Sveriges öppna rum har kidnappats

I takt med att den sociala oron ökar skärps säkerheten på såväl badhus som bibliotek.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vad händer egentligen med våra offentliga miljöer?

Förra året uppmärksammade Paulina Neuding, krönikör på denna ledarsida och tidigare chefredaktör för magasinet Neo, att något började hända på landets bibliotek (SvD 16/5 2015). Slagsmål, gängbråk och hot mot personalen hade blivit vanligare. Den trend som Neuding uppmärksammade har fortsatt, och intensitet har ökat.

I oktober attackerades en bibliotekarie på Lundby bibliotek på Hisingen (Direktpress Göteborg 23/10 2015). Som tur var ingrep en man som lyckades stoppa förövaren.

Den sjunde januari blev en bibliotekarie misshandlad av en pojke i tonåren på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna (Jnytt 7/1 2016). Hon fick föras till sjukhus i ambulans. Framöver kommer biblioteket att få ökad larmutrustning, väktare kommer att finnas på plats vid vissa tider, och de anställda ska utbildas i hur man hanterar hotfulla situationer. Eventuellt kommer biblioteket även att sätta upp övervakningskameror.

Men det är inte bara bibliotekarierna som drabbas, utan även besökarna. Biblioteken har varit en plats reserverad för lugn och kunskap, där man kan hitta nya världar mellan bokpärmarna. Den fristaden riskerar att försvinna om stöket fortsätter.

Oroligheterna som började på biblioteken har nått ännu en miljö; Sveriges badhus. Tidigare har badhus förknippats med lek och avslappning. Nu rapporteras det allt oftare om hur flickor utsätts för sexuella ofredanden av tonårspojkar och män i rutschkanor, omklädningsrum och bubbelpooler.

I december förra året blev ett antal flickor i yngre tonåren sexuellt trakasserade av ett pojkgäng när de åkte i vattenrutschkanan på Paradisbadet i Örnsköldsvik (Allehanda 31/12 2015). Badet kommer framöver att satsa på bättre belysning och skärpt kameraövervakning.

I lördags blev flera flickor antastade av en 15-årig pojke på Arenabadet i Halmstad (SVT 23/1). Pojken greps samma dag för sexuellt ofredande.

Tidigare i veckan framkom det att en flicka hade blivit våldtagen på Eriksdalsbadet i Stockholm under januari (Expressen 25/1). Det är inte det första fallet av sexuellt ofredande i simhallen, under förra året anmäldes fjorton fall. Stockholmspolisen kommer att öka bevakningen på badet med poliser såväl i som utanför simhallen.

Sverige håller på att förändras. Vem hade trott att det skulle krävas överfallslarm och väktare på biblioteken för tio eller tjugo år sedan? Vem hade förutspått att det skulle behövas övervakningskameror på badhus för att föräldrar ska våga ta sina unga döttrar till simhallen?

Utvecklingen är skrämmande. Sverige är ett land som har kännetecknats av hög tillit människor emellan. Mycket tyder på att det kommer att förändras när det krävs övervakning och larm i större utsträckning än tidigare. Något grundläggande går förlorat i ett samhälle som tvingas sätta en allt större tillit till att polisen upprätthåller ordningen på offentliga platser som tidigare har setts som trygga.

Vi ska inte vara beroende av att det ständigt finns väktare och polis runtomkring oss för att vara fredade från trakasserier och våld. Det ska inte heller vara hotet om straff eller rädslan för att bli ertappad som gör att människor sköter sig. Det ska inte behövas ständig övervakning för att folk ska bete sig hyggligt gentemot varandra.

Vad väntar härnäst?

Övervakningen kommer att öka än mer med både fler väktare och kameror. Kanske kommer det att bli ett krav att visa legitimation vid entrén till badhus och bibliotek så att man kan registrera besökare för att öka kontrollen.

De som har råd kommer att söka sig till mer exklusiva miljöer där man kan förskonas från våld, hot och stök. Och de platser där olika klasser och samhällsgrupper möts kommer att minska i takt med att den sociala oron ökar.

Det är ett nytt Sverige.