Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Skydda barn från äktenskap

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För att skydda minderåriga tillåts inte barnäktenskap i Sverige. Detta skydd riskerar emellertid att undergrävas för minderåriga asylsökande. I flera svenska kommuner tillåts barn under arton år att bo tillsammans med den vuxna som de har gift sig med. Det visar en granskning från Ekot (18/1).

Av de sex kommuner som tog emot flest ensamkommande flyktingar under förra året är Göteborg den enda vars policy är att separera paret. Den som är under arton år får bo på ett transitboende för barn, medan den som är myndig tas om hand av Migrationsverket.

Göteborgs kommun har valt ett rimligt förhållningssätt. I Sverige är barnäktenskap inte tillåtna. Det bör också styra placeringen av minderåriga. Att låta en vuxen bo tillsammans med ett barn, eller två minderåriga bo tillsammans, legitimerar giftermålet och leder till att barnäktenskap accepteras som fenomen.

Enligt Katrin Westerlund, jurist på Socialstyrelsen, finns det förvisso inget i lagen som hindrar kommunerna från att låta en minderårig bo tillsammans med sin make eller den de är gift med. Samtidigt påpekar barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, på sin blogg att det handlar om mer än juridik:

”Myndigheternas skydd mot detta får inte bara vara juridiskt. Skyddet måste också ha betydelse för barn i praktiken.”

När det gäller frågor som rör barn finns det all anledning att vara särskilt försiktig. Även om kommunernas agerande inte strider mot lagen tycks det som att deras goda omdöme har svikit dem. För hur ska myndigheterna veta huruvida en minderårig flicka, för det är oftast flickor det rör sig om, verkligen vill bo tillsammans med sin ”make”? Det finns en stor risk för att hon varken vågar eller kan berätta hur hennes situation egentligen ser ut.

För att vara på den säkra sidan bör fler svenska kommuner göra som Göteborg, annars finns det en risk att de bidrar till att legitimera barnäktenskap.