Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Lyssna till blåljusens larm

De som hotar utryckningspersonal håller sina närområden som gisslan.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På måndag morgon vandaliserades en polisbil i närheten av Nordstan i Göteborg. Bilens däck skars sönder och bakrutan på bilen krossades.

I lördags kväll ryckte en ambulans ut för att svara på ett larm i Tensta utanför Stockholm. Samtidigt som ambulanspersonalen ägnade sig åt att hjälpa den nödställda blev deras fordon vandaliserat. När de kom tillbaka var rutorna krossade och bilen hade skador på plåten.

Samma kväll åkte en polispatrull ut till Stockholmsförorten Östberga. Medan polisen besökte en lägenhet i området sattes deras polisbil i brand. Den fick bärgas från platsen.

Detta är inte isolerade incidenter. De är en del av en tilltagande trend: Blåljuspersonal har blivit alltmer utsatt. I stadsdelar som präglas av social oro och utanförskap är risken för hot, våld och skadegörelse särskilt stor. Och de som ska utföra några av statens viktigaste kärnuppgifter, att skydda människors liv och säkerhet, hindras i sitt arbete.

Det har blivit vanligare att polisen och brandmän luras in i bakhåll i återvändsgränder och attackeras. I vissa områden vågar ambulanspersonal, av oro för sin egen säkerhet, inte göra sitt jobb innan polisskydd är på plats. Situationen har blivit så svår för ambulanspersonal i vissa områden att Ambulansförbundet numera vill införa så kallade taktiska enheter där personalen är utrustad med skottsäker väst, skyddsmask och kravallhjälm.

Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund, kommenterar situationen: ”Vi har bara en enda uppgift och det är att hjälpa. Vi är ju de goda och snälla och när då vi blir utsatta, jag begriper inte grunden.” (Aftonbladet 4/2).

Våldsverkarnas brott kan inte, på något sätt, bortförklaras med hänvisning till frustration, utanförskap eller svåra sociala problem. De vars jobb är att hjälpa och beskydda oss från fara ska bemötas med respekt, inte med stenbumlingar.

Det är illa nog att de kriminella utsätter blåljuspersonal för fara, men de riskerar även sina grannars liv och hälsa. När de lurar in brandmän i bakhåll och bränner polisbilar slösas värdefulla resurser bort, inte bara rent materiellt. Blåljuspersonal uppehålls medan någon som är i desperat behov av hjälp tvingas vänta längre än nödvändigt. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan någon mister livet som en konsekvens av att räddningspersonal distraheras från sin uppgift.

De som utsätter polis, ambulanspersonal och brandmän för våld bidrar till att det skapas ett A-lag och ett B-lag: De som kan få hjälp i tid och de som behöver ge sig till tåls innan samhället hinner komma till deras undsättning. Utsattheten för dem som bor i socialt oroliga områden blir än värre, på liv och död. Och känslan av att de glöms bort av samhället förstärks ytterligare.