Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Judarnas uttåg är Europas skam

Blunda inte för den ökande antisemitismen i Europa.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förra året utvandrade nästan 10 000 judar till Israel. De valde att påbörja ett nytt liv i ett land som omringas av terroristgrupper och fientligt inställda stater, där terrordåd inträffar med jämna mellanrum. Det säger en hel del om hur svår situationen har blivit för alltför många europeiska judar.

I Frankrike, landet där frihet, jämlikhet och broderskap ska råda, har läget blivit särskilt allvarligt. 2012 mördades en lärare och tre barn i en attack mot en judisk skola i Toulouse. 2015 mördades fyra judar i en attack mot en kosherbutik utanför Paris. För enbart några dagar sedan knivhöggs en judisk man i Marseille. En av stadens judiska församlingsledare uppmanade till och med Marseilles judar att ta av sig kippan för att inte samma sak skulle hända dem.

Beväpnade soldater vaktar såväl Frankrikes synagogor som judiska skolor. De uniformklädda soldaterna utgör en konstant påminnelse om att drygt 70 år efter Förintelsen kan judar inte känna sig trygga i Europa. Frankrikes judar verkar inte heller hysa några förhoppningar om att läget kommer att förändras, närmare 8 000 lämnade landet för Israel i fjol.

Situationen må vara värst i Frankrike, men resten av Europa är inte förskonat. I februari förra året mördades en judisk säkerhetsvakt utanför en synagoga i Köpenhamn. Det är bara en slump att något liknande inte har skett i Malmö, som har blivit världsberömt för de återkommande antisemitiska hatbrotten.

Varför har antisemitismen tilltagit under de senaste åren?

Mycket pekar på att det är en konsekvens av den ökade muslimska invandringen från Mellanöstern till Europa. Det betyder på intet sätt att den som är muslim föds till antisemit. Men Mellanöstern har en historia av antisemitism. Judehatet är ett sammanhållande kitt i en splittrad region som kännetecknas av konflikt. Enligt undersökningen "Antisemitiska attityder och Föreställningar" från myndigheten Forum för Levande Historia hyser muslimer antisemitiska uppfattningar i betydligt större utsträckning än de som betecknar sig som kristna. Samma slutsatser bekräftas i undersökningar från bland annat Tyskland och Frankrike. Det är obekvämt, den som påpekar detta riskerar att beskyllas för att själv vara fördomsfull eller för att ställa utsatta grupper mot varandra.

Vad bör då göras för att stoppa antisemitismen?

Det räcker inte enbart med fler säkerhetsåtgärder. Poliser och militärer utanför judiska skolor och synagogor är en lösning på ett akut problem - inte en långsiktig lösning för Europas utsatta judiska befolkning. Det viktigaste är att samhället inte ursäktar eller försöker bortförklara antisemitiska uppfattningar eller hatbrott med hänsyn till förövarens bakgrund eller grupptillhörighet.