Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Göteborgs elever förtjänar bättre

Kommunen måste ta itu med problemen på Göteborgs skolor, och det fortare än kvickt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nästan fyra miljoner kronor. Så mycket kommer Göteborgs kommun att tvingas att betala till Skolinspektionen om problemen i fyra av stadens skolor inte åtgärdas.

En av problemskolorna är gymnasieskolan Burgårdens Utbildningscentrum. Enligt Skolinspektionen har situationen varit kaotisk under flera års tid. Miljön präglas av slagsmål, smällare, bränder och hot. Elever vittnar om att de är rädda för att gå till skolan och undviker vissa skolområden.

Inte helt förvånande är Lövgärdesskolan en annan av de berörda skolorna. Den svåra situationen har närmast blivit en göteborgsk följetong. Var och varannan månad rapporteras det om bråk och stök. Vikarierna lämnar skolan i en rasande takt. Under 2015 har Skolinspektionen utfärdat kritik mot skolan vid upprepade tillfällen. I december hotades Göteborgs kommun med ett vite på en miljon kronor om läget inte förbättrades. Rapporten från Skolinspektionen är deprimerande läsning. Elever som behöver stöd får inte nödvändig hjälp för att klara undervisningen. Det förekommer våld, mobbning och hot, både i och utanför klassrummen. Under lektionstid händer det att eleverna kryper runt på golvet, slåss och stör undervisningen på andra sätt. Ledarsidan har tidigare föreslagit att skolan läggs ned. Det låter drastiskt. Men det kan vara bättre än att, ännu en gång, försöka komma till rätta med de många problem som skolan dras med.

Sannaskolan och Nordhemsskolan har också fått viteshot. Båda tillhör Majorna-Linnés stadsdelsnämnd, som har haft åtskilliga problem med såväl sina grundskolor som förskolor under det senaste året. Det har varit en stor omsättning bland rektorerna i Majorna-Linné, under förra året lämnade tre sina tjänster inom loppet av ett läsår. Dessutom är det ont om pengar. När budgeten är allt för skral tycks det som att eleverna får betala.

Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag. Den ska utjämna skillnaderna mellan eleverna vars föräldrar har välfyllda bokhyllor och de som knappt har några böcker hemma. Hur ska det gå till när det är så stökigt i klassrummet att det knappt går att tänka? Hur ska man kunna lära sig något när man går till skolan med en klump i magen, rädd för hot och slagsmål? Hur ska man kunna komma ikapp om skolan inte ger en det stöd man behöver och har rätt till?

De som har välutbildade föräldrar klarar sig alltid. De som drabbas när skolan inte lever upp till sitt ansvar är de som inte har en lugn studiemiljö att fly till. De som inte har föräldrar som kan hjälpa dem med läxan. Göteborgs barn och unga måste kunna garanteras en god och trygg skolgång, oavsett vilken skola de går i. Skolan bör vara det absolut sista i kommunen som utsätts för nedskärningar.