Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Abramowicz: Förbjud Wikström!

Fler förbud är aldrig någon dålig idé. Det verkar åtminstone vara folkhälsoministerns melodi.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) verkar vara en mycket upptagen man. I alla fall sett till antalet förbud och inskränkningar som ministern är intresserad av att införa. Enligt den nya Timbrorapporten "Förbudsministern", skriven av den liberale debattören Mattias Svensson, gör Wikström skäl för sitt öknamn. I folkhälsans namn ska allmänheten skyddas från tobak och alkohol, vare sig de vill eller inte.

Särskilt förtjust tycks Wikström vara i att göra livet svårt för rökarna. Flera av de kommande förbuden är Sverige förvisso förbundet att införa enligt EU:s tobaksproduktdirektiv från 2014. Men folkhälsoministern vill gå än längre. Den 1 mars mottog han en utredning om tobakslagen där det föreslogs strängare åtgärder, bland annat att rökning borde stoppas på uteserveringar och i parker. Folkhälsoministern kommentar var: "Jag tycker att det är väldigt intressant, inte minst förslaget om fler rökfria miljöer." (Folkbladet 1/3).

Wikström har inte heller något emot att göra det svenska alkoholmonopolet strängare. Han har bland annat varit ambassadör för IOGT-NTO:s kampanj "Vit jul" och även skrivit en debattartikel tillsammans med riksförbundets dåvarande ordförande Anna Carlstedt om varför regeringen stänger dörren för gårdsförsäljning av vin (Aftonbladet 12/12 2014).

Sverige har minst antal dagligrökare i världen. Dessutom har den alkoholrelaterade dödligheten inte förändrats nämnvärt, utan snarare minskat, de senaste åren. Det tycks alltså som att det är en övertygelse om att vuxna människors vanor bör bestämmas av staten som styr Gabriel Wikström, snarare än enbart omsorg om deras hälsa. Ministern gör bäst i att lämna sin missriktade omtanke därhän. Annars återstår enbart en rimlig lösning: Att förbjuda folkhälsoministern.