Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler måste få sin tredje dos. Eller första. Bild: Johan Nilsson/TT
Fler måste få sin tredje dos. Eller första. Bild: Johan Nilsson/TT

Karin Pihl: Öka vaccintakten nu!

Folk är trötta på covid-19 och restriktionerna. Därför måste fler ges chansen att få sin tredje spruta.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Coronaviruset sprids som en löpeld. I Västra Götaland har smittspridningen i veckan slagit tidigare rekord. Samtidigt är antalet patienter på sjukhus lägre än under tidigare smittovågor. Den 10 januari vårdades 227 patienter på sjukhus, varav elva på intensiven, med covid-19. Det är betydligt lägre än för ett år sedan, då över 500 patienter vårdades på sjukhus. Men det är en kraftig ökning på bara två veckor.

Situationen är liknande i hela landet. Därför har regeringen infört nya restriktioner. Antalet personer som får vistas på offentliga tillställningar begränsas, krogarna måste stänga klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina sociala kontakter.

Enligt Folkhälsomyndigheten är smittspridningen nästan lika hög bland vaccinerade som bland ovaccinerade. Detta beror på att omikronvarianten kringgår skyddet från vaccin eller tidigare infektion.

Men den grupp som ökar på intensivvårdsavdelningarna just nu är de ovaccinerade. Att 80 procent av de som vårdades på intensivvårdsavdelning i Västra Götaland i slutet av förra året inte var fullvaccinerade är därför inte konstigt (DN 29/12). Ovaccinerade äldre löper nio gånger så hög risk att dö av corona jämfört med vaccinerade (Aftonbladet 5/1).

LÄS MER: Lätt att glömma bort framgångsberättelsen om vaccin

Två doser vaccin skyddar inte mot smittspridning, men det skyddar mot allvarlig sjukdom. Tre doser skyddar ännu bättre. En genomgång från den brittiska folkhälsomyndigheten visar att en tredje dos kraftigt ökar skyddet mot omikronvarianten. Den som fått två doser minskade risken för att behöva sjukhusvård med 65 procent jämfört med ovaccinerade. Och för den som fått tre doser var risken hela 81 procent lägre jämfört med en ovaccinerad. Även skyddet mot symptomatisk smitta – att känna av infektionen – ökade.

Den som fått två doser har bara tio procents skydd mot att smittas av omikron 20 veckor efter att sprutan togs. Men två till fyra veckor efter en tredje dos ökade skyddet till 65-75 procent, som dock avtog till 50 procent efter tio veckor.

Liknande resultat finns i andra studier. En dansk, ännu inte granskad, studie visar att en tredje dos mRNA-vaccin som Pfizer och Moderna återställer skyddet mot omikronvarianten till 55 procent 14 till 44 dagar efter injektion.

Coronavaccinen biter trots allt inte lika bra mot omikron. Men de ger skydd mot att bli allvarligt sjuk och behöva sjukhusvård. Detta är det viktigaste. Att människor blir infekterade av virus och måste stanna hemma från jobbet är inte lika relevant ur ett samhällsperspektiv. Det kan bli problem om många på en arbetsplats är sjuka samtidigt. Men det motiverar inte kraftiga restriktioner som drabbar restaurangnäringen, kulturen och inte minst människors psykiska hälsa.

LÄS MER: Tabbarna gör att folk får vänta på vaccin

Vaccinen är fortfarande den bästa lösningen för att skydda människor från allvarlig sjukdom och för att skydda vården från överbelastning. Inget vaccin skyddar till hundra procent. Vaccinerade kommer fortfarande att bli allvarligt sjuka och avlida. Men allt handlar om att få ner risken. Ju fler som har lägre risk, desto mindre sjukvårdsbelastning och behov av restriktioner i samhället. Coronavaccinen har hittills räddat en halv miljon 60-plussares liv i Europa enligt EU och WHO (SvD 26/11) .

Därför måste regionerna skala upp vaccintempot. Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till regionerna att ge tredje dosen till alla över 18 år fem månader efter dos två, i stället för sex månader som tidigare. Det är bra. Men det vore ännu bättre att korta den tiden ytterligare. Norge och Danmark har 4,5 månader och Storbritannien tre månader för att hindra smitt-tsunamin av omikron. Kapaciteten måste skalas upp och regionerna måste vända på varje sten för att få ut doserna.

Utöver att öka farten med dos tre måste arbetet med att ge vaccin till ovaccinerade öka. Utanförskapsområden som exempelvis Angered har lägst vaccintäckning. Regionen genomför riktade åtgärder till dessa områden, som affischering och samarbete med lokala religiösa ledare med högt förtroende bland invånarna. Det är bra och har gett resultat, som GP rapporterat om (2/10).

Men arbetet måste trappas upp. Knacka dörr i områden med låg vaccintäckning och erbjud en dos omgående, gärna tillsammans med ovan nämnda lokalprofiler. Skicka brev med information på olika språk om den ökade risken att drabbas allvarligt som ovaccinerad.

Det handlar om att rädda liv, och att slippa restriktioner som drabbar alla, vaccinerad eller ej.

LÄS MER: Ingen rätt att riskera andras liv!