Det öppna kontorslandskapet. Saknat av få.
Det öppna kontorslandskapet. Saknat av få. Bild: Henrik Montgomery/TT

Återupprätta respekten för lugn och ro

Hemarbetet har skonat många kontorsarbetare från en rad störande företeelser som förknippas med det öppna kontorslandskapet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Sju av tio tjänstemän som arbetat hemma anser att det är lättare att få ihop livspusslet nu jämfört med före corona. Detta enligt en Novusundersökning som den fackliga organisationen TCO låtit göra. Nu vill Therese Svanström, ordförande för TCO, att chefer, anställda, fackförbund och arbetsgivare ska starta en diskussion om hur ”framtidens flexibla arbetsliv” ska utformas.

Arbetslivet på distans har sina nackdelar. Zoom-möten där uppkopplingen hackar, sämre ergonomi och en uppluckring mellan fritid och arbete är några minus. Men fördelarna tycks, åtminstone enligt TCO, överväga nackdelarna. Man slipper resorna i rusningstrafik morgon och eftermiddag. Utebliven pendling skapar mer fritid.

ANNONS

Och man slipper bli störd. En kinesisk studie som genomfördes precis innan pandemin slog till, som jämförde kontorsarbete och hemarbete, visade att de som arbetat hemma var 13 procent mer effektiva än de som jobbade på plats.

LÄS MER: Vindkraftens ljudliga baksida

Covid-19 kan bli slutet för kontorslandskapen, skriver fackförbundet Akavias medlemstidning och hänvisar till en undersökning från fastighetsbolaget Savills. Färre än hälften av de tillfrågade it-företagen i Nordamerika som tillfrågats tänker behålla öppna kontorslandskap när pandemin är över.

Det kanske helt enkelt är slut med att sitta packade som sillar i ändlösa öppna kontor som mer liknar dansgolvet på en Finlandsfärja än en arbetsplats lämpad för att läsa och skriva. Folk kommer att protestera.

En inte alltför vild gissning är att människor som vant sig vid lugnet i hemmet inte kommer att tolerera att gå tillbaka till en miljö där man är omgiven av en kakofoni av morrande kaffemaskiner, småtjattrande kollegor, ringande telefoner och bänkgrannar som snörvlar och hostar högt och ljudligt. Acceptansen för särskilt det senare lär i framtiden vara mycket låg.

LÄS MER: I kontorslandskapet kan ingen höra dig skrika

Öppna kontorslandskap har varit mer eller mindre standard på medelstora och större företag de senaste 20 åren. Syftet var att spara pengar och främja ”spontana möten”. Resultatet är att sjukskrivningarna och den arbetsrelaterade stressen ökat. Det finns hur mycket forskning som helst om detta. En studie från Stockholms universitet visade att folk oftare blir sjuka eftersom virusinfektioner sprids lättare när många anställda sitter i samma rum. Stressen ökar av alla olika ljud och bristen på integritet.

ANNONS

Post-corona kommer arbetsgivaren få två val: antingen låta människor jobba hemifrån eller erbjuda en arbetsplats med lugn och ro där man får sitta i fred.

Omvälvande händelser i samhället, som en pandemi, får ibland oanade konsekvenser. En följd av coronan är att respekten för lugn och ro tycks ha återupprättats. Kontorsarbeten som inte kan erbjuda lugn och ro kommer att ses som mindre attraktiva. Det är på tiden.

LÄS MER: Därför saknar jag betongsossesamhället

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS