Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Även SD har rätt att ha möten

Man behöver inte sympatisera med Sverigedemokraterna för att provoceras av det faktum att meningsmotståndare försöker tysta dem genom att störa ordningen, eller ännu värre: agera hotfullt och våldsamt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sverigedemokraternas ledare är ute på “turné”. Under fem veckor ska Jimmy Åkesson besöka samtliga partidistrikt. Att partiledare åker runt och träffar lokalpolitiker och gör verksamhetsbesök är i sig igen ovanligt. Det är snarare en del av deras vardag. Vad som däremot är ovanligt är det tumult som tenderar att uppstå i samband med just SD:s möten.

Under onsdagen besöktes Eskilstuna där det på kvällen hölls ett möte för partimedlemmar på Rekarnegymnasiet. Utanför hade omkring 50 personer samlats. Vissa av dem var maskerade. Flera försökte att ta sig förbi avspärrningarna och störa arrangemanget med pyroteknik: enligt en polis på plats avfyrades det fyrverkerier och knallskott mot dem (Eskilstuna-kuriren 1/2). Polisförstärkning kallades in från Norrköping, Linköping och Västerås.

Ingen ska ha kommit till skada, men tilltaget har resulterat i andra konsekvenser. SD i Norrbotten hade tänkt hålla sitt distriktsmöte på Scandic i Luleå, men efter pyroteknikattackerna i Eskilstuna är man från hotellets sida orolig för att folk ska använda sig av utomparlamentariska metoder. Mötet har därför avbokats (Aftonbladet 2/1).

Man behöver inte sympatisera med Sverigedemokraterna för att provoceras av det faktum att meningsmotståndare försöker tysta dem genom att störa ordningen, eller ännu värre: agera hotfullt och våldsamt. I en demokrati måste även de vars åsikter man föraktar omfattas av grundläggande rättigheter, såsom yttrandefrihet och mötesfrihet. 

För den som vill visa sitt motstånd mot en viss politik – SD eller någon annans – finns ett flertal metoder att ta till som är både fredliga och lagliga. Men för de som använder utomparlamentariska metoder handlar det inte om att visa motstånd, utan om att skrämma till tystnad. Det är en fara, inte främst för SD utan för demokratin.