Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Karin Pihl: Är Stefan Löfven som vilken Svensson som helst?

Vi ställer högre krav på statsministern och statschefen att de ska agera med gott exempel. Då är det rimligt att de också prioriteras i vaccinkön.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Kronprinsessan och prins Daniel har fått covid-19, meddelade Hovet på torsdagen. De båda uppvisar lätta symptom och har satts i karantän.

Trots att prins Daniel har genomgått en njurtransplantation och därmed kan vara extra sårbar har kronprinsessparet inte blivit vaccinerade. Egentligen är det udda att Victoria och Daniel inte anses vara en prioriterad grupp över huvud taget. Kronprinsessan Victoria är trots allt Sveriges blivande statschef.

Men det är klart, inte ens självaste kungen fick bli vaccinerad utan anmärkning. I mitten av januari lade Hovet upp en bild på kungen med uppkavlad arm, vilket ledde till kritik från vissa håll (SVT 15/1).

Kungen är ju inte i fas ett, utan fas två. Han borde gott ha fått ställa sig i kön som alla andra ansåg kritikerna.

Inte heller statsministern får någon gräddfil. Stefan Löfven tänker vaccinera sig när det blir hans tur, rapporterade DN i december.

På ett sätt kan man tycka att det är rimligt att statschef och statsminister får vänta som alla andra. Utifrån en strikt jämlikhetsprincip borde alla få ställa sig i kön, fin titel eller ej.

Men det är inte för att personen Stefan Löfven är bättre än alla andra som det är rimligt att han vaccineras tidigt. Samma sak gäller kungen. Det handlar om de ämbeten dessa personer innehar, de funktioner de fyller.

Att människor har olika roller i offentligheten rimmar illa med samtidsandan där det ofta ses som en styrka att vara privat i det offentliga. Politikern som sitter i en tv-soffa och berättar om sitt innersta hyllas som en stark person. Gränsen mellan politikern som privatperson och som politiker suddas ut. Annie Lööf berättar gärna om sin förlossning i sin Youtubekanal. Ebba Busch lägger upp bilder från familjens julfirande på sitt Instagramkonto. Syftet är att vi ska uppfatta det som att dessa personer är som vem som helst.

Likaså är Hovet månt om att bejaka en bild av kungafamiljen som vanliga svenskar. Tv-programmet ”Året med kungafamiljen” präglas inte av bilder på tjusiga klänningar och flotta middagar utan av scener där kronprinsessfamiljen är ute i skogen och plockar svamp och prinsessan Sofia extraknäcker som undersköterska.

Att medlemmarna i den svenska kungafamiljen verkar vara jordnära och ganska vanliga har många poänger. Det gör att det är lättare att relatera till dem. Likaså vill många ha politiker som också är riktiga människor av kött och blod.

Men faktum kvarstår. Kungafamiljen, statsministern och andra höjdare är inte vilka som helst. De har särskilda roller att uppfylla. Samtidigt som vi vill att de ska vara som alla andra finns idén att ledare av olika slag ska vara förebilder. Det fanns så klart ett syfte med att Hovet la upp en bild på kungen i vaccinationsrummet. Det var en signal att vaccinet är säkert.

När Stefan Löfven gjorde som tusentals andra svenskar och gick och julhandlade fick han hård kritik, med rätta. Likaså fick justitieminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson kritik för att de handlat på mellandagsrean respektive åkt på skidsemester. Upprördheten handlade nog inte så mycket om att de bör bete sig som alla andra – eftersom det var just det de gjorde, Löfven var inte ensam i gallerian och Andersson var knappast den enda besökaren i Sälen över jul – utan för att de inte föregick med gott exempel.

På så vis kan man faktiskt säga att vi är lite orättvisa. Vi vill att de ska vara som oss, fast lite bättre, lite mer moraliska och lite mer rättrådiga. Men vi vill inte ge dem några fördelar - inte ens de som borde följa av själva ämbetet.