Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Är exploatering av barn det nya liberala, Fores?

Det spelar ingen roll hur gott syftet är. Barn ska inte utnyttjas politiskt. Det borde ändå en liberal tankesmedja förstå. Att Centerfinansierade Fores lyfter fram den femtonåriga Greta Thunberg som klimatexpert visar på en rejäl brist på omdöme, skriver gästskribenten Cecilia Blomberg.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

 

STOCKHOLM 2018-11-30 Greta Thunberg, som varje fredag strejkar utanför Riksdagshuset.. Bild: Hanna Franzén/TT

En ung flicka står på scen. Hon är femton år, bär fläta och blåa sneakers. Jag är på Centerpartiets liberala tankesmedja Fores i Stockholm. Det är en kväll i oktober och de firar tioårsjubileum med bubbel, vin och snittar. Vd:n Mattias Goldmann har just med ett champagneglas i handen presenterat henne som kvällens hemliga gäst och vår tids nya superstjärna, vilken ”liksom Carola inte behöver någon ytterligare presentation än sitt förnamn”: Greta.

Som dotter till två kända artister har Greta Thunberg blivit ett namn genom sitt klimatengagemang.

Publiken i den proppfulla lokalen jublar entusiastiskt. Thunberg ger ett blygt intryck där hon står i rampljuset. Några tjoar med den intensitet som antyder att de antingen känner henne privat, alternativt upplever att de står inför en världsstjärna av Elvis kaliber. Flera filmar med sina mobiler.

Inför den vuxna publiken blir hon utfrågad om jordens klimat, om mänsklighetens brister och misslyckanden. Goldmann ställer avancerade frågor som skulle platsa i en intervju med en klimatforskare: ”Hur gör vi för att få bukt med klimatkrisen?” ”Vad har vi misslyckats med och varför?”. Thunberg skruvar på sig. ”Jag är ingen expert”, börjar hon flackandes med blicken, men redogör sedan för sina tankar om klimatet, utsläppen och om varför människan hittills gjort fel – en mycket ung persons tankar som det inte passar att återge då det vore att exponera ett barn. Men Goldmann nickar eftertänksamt. Publiken applåderar.

De kritiska frågorna uteblir. Några målkonflikter kommer aldrig upp. Inte heller en diskussion om var insatser kan få mest effekt eller storleken på utsläppen i Skandinavien relativt de i Asien. Samtalet kan inte tas på allvar, då det inte hör hemma på en tankesmedja som gör anspråk på att vara en relevant röst i samhällsdebatten.

Argument och påståenden måste kunna bemötas när de lyfts på en arena för vuxna. Vår tids stora frågor får inte förvandlas till rum med vadderade väggar och mjuka kuddar för att inte riskera att stuka barns självförtroenden. Om det är barn vi förväntas debattera med och emot, vem får då problematisera och ta debatten? Andra barn? Är det nivån som Fores vill sätta?

Det är utmärkt att unga intresserar sig för viktiga frågor. Men barn är inga orakel, inga frälsare att upphöja och följa. De är sårbara och påverkbara i egenskap av att de är just barn, och de har rätt till värdighet och integritet. Detta oavsett hur underbyggda deras åsikter är, eller oavsett hur hett de själva önskar att få stå längst fram i opinionsbildandets offentliga ljus. Oavsett hur god saken i fråga är. När Fores erbjuder sin plattform till en femtonåring bidrar de till att förflacka och försåtsminera debatten, samt till ett osunt och oetiskt exploaterande av ett barn.

Tankesmedjor med anspråk på seriositet får inte trampa så här snett.

Greta Thunberg visade sig dock ha mer omdöme än Goldmann då hon själv tillstod att hon inte är någon expert, trots att han lyfte fram henne som en sådan. Det tyder på både insikt och integritet. Det finns hopp om framtiden ändå.